Teknoloji

Google’a Avrupa’dan gelen “unutulma hakkı” taleplerinin sayısı artıyor

rekabet kurumu google

google-yeni-logo-150915

Avrupa Birliği içinde tanınan “unutulma hakkı”, Google için giderek büyüyen bir sorun olmayı sürdürüyor. Yılın ikinci şeffaflık raporunu yayınlayan arama devi, kendisine iletilen arama sonucu kaldırma taleplerini gözler önüne serdi. Unutulma hakkı yasasının geçtiğimiz mayıs ayında devreye girmesinden bu yana şirkete 348 bin 85 bağlantı kaldırma talebinin geldiği belirtildi. Söz konusu taleplerin kapsadığı URL sayısı ise 1 milyon 234 bin 92’yi buldu. Google, söz konusu bağlantıların yüzde 42’lik kısmını arama sonuçlarından kaldırdığını amaçladı.

Google, geçtiğimiz temmuz ayında da “unutulma hakkı” çerçevesinde kendisine iletilen taleplere ilişkin bazı bilgiler paylaşmıştı. Şirketin son raporu ve temmuz ayında paylaşılan veriler karşılaştırıldığında “unutulma hakkı” taleplerinin istikrarlı biçimde arttığı görülüyor. Temmuz ayında kendisine 280 bin talep iletildiğini açıklayan şirket, bu talepleri onaylama oranının yüzde 50’nin altında olduğunu duyurmuştu. Google’ın kapısını unutulma hakkı çerçevesinde çalanların yüzde 95’inin “gizli ve kişisel bilgiler” gerekçesiyle bağlantı kaldırma talebinde bulunduğu belirtildi. Bu da, kamuya mal olmuş kişiler veya suçlulardan “unutulma hakkı” çerçevesinde pek talep gelmediğini gösteriyor. AB, unutulma hakkını resmiyete döktüğünde pek çok kişi hakkın sansür amacıyla kullanılabileceği endişesini dile getirmişti.

Google’ın son şeffaflık raporuna göre, şirkete iletilen talepler çeşitli kaynaklara yayılıyor. İlk 10 sıradaki alanlar, toplam taleplerin yüzde 9’unu oluşturuyor. Facebook ve kişisel bilgiler için Facebook’tan faydalanan Profile Engine isimli arama motoru, sonuç kaldırılması istenen alanlar arasında başı çekiyor. Bu iki sitenin yanı sıra 192.com, YouTube, Google+, Twitter ve Badoo gibi platformlar da “unutulma hakkı” taleplerinin kapsadığı siteler içinde bulunuyor.

Google, raporunda hangi tarz talepleri kabul edip hangilerini etmediğine ilişkin örnekler vermekten de geri kalmadı. Örneğin, bir İtalyan kadın için yapılan aramanın sonucunda gösterilen fotoğraf, şirket tarafından kaldırılabiliyor. Ancak İngiliz bir medya yöneticisi tarafından yapılan “utanç verici yorumlar”a ilişkin haberler, arama sonuçları içinde gösterilmeye devam ediyor. Google, “unutulma hakkı” konusunda şu ana kadar uyumlu bir çalışma gösteriyor olsa da, yasanın kapsamının genişletilmesi konusunda AB ile çekişmeye devam ediyor. AB yetkilileri, unutulma hakkı kararlarının Google’ın AB ülkeleri dışındaki versiyonlarında da uygulanmasını istiyor. Arama devi ise bu talebe direnmeyi sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER