Teknoloji

Google arama sonuçlarına göre Barbie en önemli kadın CEO

google-ceo-arama-100415-1Washington Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın yayınlanan ön izlemesi, arama motorlarının belli mesleklere yönelik cinsiyet temelli algıları nasıl etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Google’da CEO’lar için görsel bir arama yapıldığında gösterilen sonuçların sadece yüzde 11’ini kadınlar oluşturuyor. ABD’de kadın CEO’ların oranının yüzde 27 olduğunu belirtmekte fayda var. Google Chrome’un gizli penceresinde anonim kimlik altında yapılan görsel aramalarda da erkek hakimiyeti dikkat çekiyor.

Gösterilen sonuçlar arasındaki tek kadın ise en popüler oyuncak bebek Barbie’den başkası değil. Google’ın arama sonuçlarında gözüken tek kadın CEO olan Barbie’nin hikayesi de oldukça ilginç. Görsel 2005 yılında ünlü mizah sitesi Onion’da yayınlanan bir makale için kaleme alınmış. Makalenin “Kadınlar şirket yönetmez, sadece bir erkeğin vizyonunu gün yüzüne çıkarırlar.” mesajını vermesiyse Google arama sonuçları açısından işleri biraz daha nahoş hâle getiriyor.

barbie-ceo-100415

Google’ın arama motoru yapay bir zekâya sahip olsa da, kullanıcıların zaman içinde sisteme aktardıkları saçma beklentilerin de sonuçları etkilediğini unutmamak gerekiyor. Arama motorlarının mesleklerle ilgili tek tipleştirme yaklaşımlarından kurtulmaları için daha gelişmiş bir insan zekâsı gerekiyor. Bing ve Yahoo arama sonuçlarının da Google’ın sunduğu sonuçlardan pek farklı olmadığını belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER