Teknoloji

Google talep gelmesi durumunda arama sonuçlarından kişisel materyal içeren bağlantıları kaldıracak

Avrupa Adalet Divanı Google’ın talep gelmesi durumunda kişisel bilgi içeren üçüncü taraf bağlantılarını arama sonuçlarından kaldırması gerektiğine karar verdi. Arama devinin sunucularındaki bilgiden sorumlu olduğuna hükmeden mahkeme, bazı arama sonuçlarının alakasız ve eski bilgileri barındırabildiğine dikkat çekti. Alınan bu karar teknoloji dünyasında sürpriz olarak nitelendirilirken, Google ve diğer arama motorları için işlerin biraz daha sıkılaştığı anlamına geliyor.

google-logo-280613

Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı almasına neden olan süreç İspanya’da başladı. Ülkede yaşayan bir kişi vergilerini ödeyemediği gerekçesiyle açık artırmayla satılan evine ait bilgilerin Google arama sonuçlarından çıkarılması talebinde bulundu. Bu talep İspanyol makamları tarafından Google’a iletildi. Ancak İspanyol makamlarının kararını uygulamayı reddeden Google, konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. Mahkeme de Google’ın belli koşullar altında web sitelerine olan bağlantıları arama sonuçlarından kaldırmakla yükümlü olduğuna hükmetti. Bu kararla birlikte arama sonuçlarında kişisel bilgilerini barındıran bağlantılara rastlayan kişilerin doğrudan Google’a başvurmasının önü açılmış oldu.

Google’dan yapılan açıklamada bu kararın arama motorları ve çevrim içi yayıncılar için üzücü olduğu belirtildi. Alınan kararın Hakim Yardımcısı tarafından bildirilen görüşten farklı olmasından dolayı şaşkın olduklarını dile getiren Google sözcüsü, kararı analiz etme konusunda aceleci olmayacaklarını sözlerine ekledi.

İlgili >> The Wall Street Journal, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER