Teknoloji

Google: 2014’te zararlı Android yazılımlarının sayısı yüzde 50 azaldı

android-robot-logo

Zararlı Android yazılımlarını ortadan kaldırmak için kararlı bir mücadele gösteren Google’ın bu yolculukta kat ettiği mesafe yayınlanan yeni bir rapor sayesinde ortaya çıkıyor. Raporda zararlı Android yazılımlarının sayısının 2014’te yüzde 50 oranında azaldığı ifade edilirken, Google’ın rakamlarına göre, 2014’te cihazlara yüklenen Android yazılımlarının sadece yüzde 1’lik kısmını zararlı yazılımlar oluşturuyor. Sadece Google Play Store üzerinden uygulama yüklenen cihazlarda ise bu oran yüzde 0.15’e geriliyor.

Bu rakamların Google’ın Potansiyel Tehlikeli Yazılımlar başlığına göre belirlendiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak Google’ın hazırladığı 44 sayfalık kapsamlı rapor, fidye isteyen zararlı yazılımlardan SMS üzerinden gerçekleştirilen saldırılara kadar pek çok noktaya değiniyor. Android’in güvenlikten sorumlu baş mühendisi Adrian Ludwig, rapor 44 sayfa uzunluğunda olduğu için özür dilediklerini, ancak gelecek yıl daha çok veri toplayıp 150 sayfalık bir rapor hazırlamayı hedeflediklerini belirtti.

Geniş kapsamlı bir ekosistem temizleme hamlesine girişen Google, bir yandan da zararlı Chrome eklentilerini tespit ediyor. Google mühendisleri tarafından yapılan açıklamada 14 milyon kişiyi etkileyen yaklaşık 200 zararlı Chrome eklentisinin etkisiz hâle getirildiği belirtilmişti.

Raporda Android’in WebView açığından bahsedilmiyor. Google’ın ilginç bir şekilde kapatmayı reddettiği açık, Jelly Bean ve daha eski sürümlerle çalışan Android cihazlarını etkiliyor. Adrian Ludwig’e göre, Google’ın açığı kapatmamama kararı parçalı bir ekosistem içindeki Android kullanıcılarını korumanın en iyi yolu konumunda.

İLGİLİ HABERLER