Manşetler

Google Android Jelly Bean’i resmen duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, şu sıralarda devam eden Google I/O konferansının açılış etkinliğinde, Android işletim sisteminin en son sürümü olan Android Jelly Bean’in resmi tanıtımını gerçekleştiriyor. Project Butter adındaki özellik Android 4.1’in en önemli yeniliği olarak dikkat çekiyor. Project Butter ile tüm arayüzün daha hızlı, akışkan ve pürüzsüz çalışması hedefleniyor.

Google’ın Android Jelly Bean ile görücüye çıkarttığı bir diğer önemli özellik de Çevrimdışı Sesle Yazdırma özelliği. Bu özellik sayesinde, Android cihazlar sesle yapılan girişleri kabul etmek için internet bağlantısına ihtiyaç duymayacaklar. İlk etapta sadece Amerikan İngilizcesi desteğine sahip olan özelliğe yakında diğer diller de eklenecek. Google’ın dile ilişkin hamleleri bununla da sınırlı değil. Arapça ve İbranice dil desteği geliştirilirken, aralarında Farsça’nın da bulunduğu 18 yeni dil daha Android’de desteklenmeye başlandı.

Android Jelly Bean ile sunulan bir diğer yenilik ise Google Now. Google Now ile Android kullanıcıları spor müsabakalarının sonuçlarından anında bir işlem yapmaksızın haberdar olacak, seyahat yönlerindeki trafik durumunu öğrenebilecek ve toplu taşıma bilgisine erişebilecek. Android Jelly Bean ile gelen bir diğer yenilik ise diğerlerine nazaran ufak olsa da takdire şayan. Ana ekrandaki butonlar artık ekran kalabalık olsa dahi düzenlenebilecek ve yeniden yerleştirilebilecek.

Bildirim sekmesi de Jelly Bean ile önemli bir revizyondan geçmişe benziyor. Okunmamış mesajların daha geniş önizlemelerinin yer aldığı Gmail bildirimleri, kullanıcıya uygulamayı açmadan daha fazla işlem yapma şansı sağlıyor. Google Plus’taki fotoğrafları da bildirim sekmesi aracılığı ile uygulamaya girmeden +1’lemek ya da paylaşmak mümkün hale gelmiş durumda. Google, yeni bildirim sekmesini ”hareketli, genişletilip kaldırılmaya müsait ve kişiselleştirilebilir” olarak tanımladı. Android Jelly Bean temmuz ortası itibariyle Galaxy Nexus, Motorola Xoom ve Nexus S’lerde çalışmaya başlayacak.

İlgili >> Android

İLGİLİ HABERLER