Manşetler

Google yeniden yapılanıyor, Alphabet oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-alphabet-110815

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Google’ın yeniden yapılandırıldığını ve bundan böyle daha büyük bir şirket olan Alphabet’in bir parçası olacağını duyurdu.

Page ve Brin tarafından yönetilecek ana şirket Alphabet şu anda Google çatısı altında bulunan girişimlerin yeni adresi olacak. Yeniden yapılanma ile birlikte şu anda dikkatini internete yoğunlaştırmış olan Google’ın çatısı altında sunulandan daha fazla otonomi ve daha net bir strateji bu girişimler için ortaya konulmuş olacak.

Google yöneticisi Sundar Pichai, Google CEO’luğu görevini Page’den devralıyor. Page ise Brin ile birlikte daha önce Google olan, şimdiyse Alphabet adını alan büyük şirketler topluluğunu yönetecek.

Türkçe’de “alfabe” anlamına gelen Alphabet bir şirketler topluluğu. Alfabe içindeki her bir harfin karşısı bir şirketle doldurulacak gibi görünüyor. Örneğin G harfi Google’ı temsil ediyor. Yeni Google ise daha önce taşıdığı bazı yükleri üstünden atmış, İnternet odaklı ürünlere daha fazla odaklanan bir şirket olacak.

Sundar Pichai’nin Google’dan ayrılmayı planladığı, ancak bu yeni yaklaşımla birlikte şirketin onu CEO’luk pozisyonuyla ödüllendirdiği ve şirket çatısı altında tutmayı başardığı söyleniyor. Öte yandan Alphabet ile birlikte daha önce Google çatısı altında bulunan eski birimlerin üst düzey birim yöneticileri de, yeni dönemde birimleri şirket konumuna yükseleceği için CEO’luk pozisyonlarıyla ödüllendirilebilecek. Bu kişiler şirketleri daha fazla kontrol sahibi olacak şekilde yönetebilecek. Bu arada Google’ın bu yeniden yapılanmasının Avrupa Birliği tarafından yürütülen tekelcilik soruşturmasına karşı bir hamle olduğu da yorumcular tarafından dillendiriliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Alphabet çatısı altında her biri alfabenin bir harfiyle temsil edilen şirketler bulunuyor. Calico, Fiber, X, Life Sciences, Nest bunlardan bazıları. Google bu şirketler içinde Arama, Haritalar, YouTube, Android, Reklamlar ve Uygulamalardan sorumlu şirket olacak. Google’ın Android ve YouTube’u da şirketleştirmesi ve Google yerine Alphabet’e bağlaması mantıklı olabilirdi, ancak bunların Google çatısı altında tutulması tercih edildi.

Larry Page’in belirttiğine göre, Alphabet halka açık şirket olan Google’ın yerini alacak, Google hisselerinin tümü otomatik olarak ve hisse sayısı korunacak şekilde Alphabet hissesine dönüştürülecek. Google da Alphabet’in bir iştiraki hâlini alacak.

Yeniden yapılanma yatırımcıların da hoşuna gitti ve açıklamanın yapılmasının hemen ardından Google’ın hisse senetlerinde yüzde 7’lik artış kaydedildi. Ancak bu rüzgar çabuk dindi ve Google hisseleri dünü düşüşle kapattı.

İLGİLİ HABERLER