Teknoloji

Gmail’e kullanıcı girişi USB güvenlik anahtarı yardımıyla yapılabilecek

usb-security-key-221014

Gmail’e giriş yapmak bundan böyle biraz daha kolay olacak, çünkü Google Security Key desteğini sunmaya başladı. Açık bir standart olan Security Key (Güvenlik Anahtarı) bir hesaba genellikle USB formunda olan bir fiziksel cihazla erişme fırsatı sunuyor. Cihaz Google’ın iki aşamalı doğrulama sistemi tarafından kullanılan altı haneli doğrulama kodunun yerini alıyor.

Kullanıcılar doğrulama kodunu yazmak yerine USB anahtarını giriş yapmadan önce bilgisayara takıyor. Bir şifre hâlâ gerekli, böylelikle USB anahtarını çalan hırsızın hesaba izinsiz şekilde girişi önlenmiş oluyor. Öte yandan hesap şifreniz başka şifrelerle birlikte internete sızarsa, söz konusu güvenlik anahtarı olmadan bu şifre herhangi bir işe yaramıyor.

Security Key açık standart temelli olduğu için, bu desteği sunan cihazları sadece USB ile sınırlı tutmamak gerekiyor. Security Key mimarisi Bluetooth veya NFC destekli cihazlar, parmak izi veya iris taramasını yapan biyometrik cihazlar tarafından da kullanılabilir. Ayrıca bu sistem iki aşamalı doğrulama sisteminin ötesinde, çok hassas bilgilere erişim için gerekli olan üç veya dört aşamalı doğrulama sistemlerinde de kullanılabilir. Ne var ki, Google’ın mevcut uygulamasında henüz bu kadar çok katman bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER