İncelemeler

General Mobile Discovery 2 İncelemesi

general-mobile-discovery-2-inceleme-00022

General Mobile geçtiğimiz yıl çıkardığı Android telefonu Discovery ile büyük başarı elde etmiş, iyi bir fiyat-performans dengesi yakalayan bu akıllı telefon Türkiye’nin en çok satılan akıllı telefonları arasında yer almıştı. Bu yılın başlarında Discovery Elite ile büyük ekran deneyimi sunan şirket şimdi Discovery’nin halefi Discovery 2 ile karşımıza çıkıyor. 888 TL’lik fiyatı 5 inç 1080p ekran, sekiz çekirdekli işlemci, 13 megapiksel kamera gibi üst sınıf Android telefonlarda gördüğümüz özelliklerle buluşturan Discovery 2 ile ilgili detaylar için sizi incelememize bekliyoruz.

Video İnceleme

Üst sınıf Android telefonlara meydan okuyan tasarım

General Mobile, Discovery 2 ile birlikte çıtayı bir hayli yükseğe taşımış. Tüketiciler 888 TL gibi uygun bir fiyat karşılığında 1500 TL’nin üstünde fiyata sahip olan telefonlarda rastladığımız teknik özelliklere ve donanıma sahip oluyor. 134 x 68 x 7.59 mm.’lik boyutlara sahip olan gövdenin temel malzemesi plastik. Telefonun kenarlarını çevreleyen metal görünümlü çerçeve, daha önce birinci nesil Nexus 7 ve Samsung Galaxy S5’te gördüğümüze benzer dokuya sahip arka yüzey, ekranın kenardan kenara uzanmasını sağlayan dar çerçeve gibi ayrıntılarla Discovery 2 gerçekten üst sınıf bir görünüme sahip oluyor. 125 gr. ağırlığa sahip olan bu telefon zaten kağıt üstünde hafif duruyor. Elinize aldığınızda da bu hafifliği fazlasıyla hissediyorsunuz.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00003

Ön yüzde 5 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran büyük bir bölümü kaplıyor. Ekranın dışında kalan çerçeve yeteri kadar dar tutulmuş. Böylelikle Discovery 2’nin yüzey alanının fazla büyütülmemesi ve daha ergonomik bir yapıda olması amaçlanmış. İncelikle birlikte bu şart gerçekleştirildiği için Discovery 2’yi tek elle kavramak, sadece baş parmakla ekranın büyük bir bölümüne erişmek mümkün oluyor. Ses tuşları sağ kenara yerleştirildiği için erişim rahat, ancak güç butonu üstte, sağa doğru yerleştirilmiş ve telefonu elde tutarken bu tuşa basmak için telefonu avuç içinde biraz hareket ettirmek gerekiyor.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00015

Ekranın altında kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşları yer alıyor. Üstte de LED bildirim ışığı, hoparlör ve 5 megapiksel ön kameranın yer aldığını görüyoruz. Alt kenarda hoparlör, mikrofon ve microUSB portu bulunurken üst kenarda güç butonu dışında 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz. General Mobile Discovery 2’nin elimizdeki versiyonunda iki SIM kart yuvası var. Bunlardan biri sağda, diğer solda yer alıyor. Çift SIM kartlı versiyonda microSD kart yuvası yok, bu da cihazın 16 GB’lık dahili hafızasıyla idare etmeniz gerektiği anlamına geliyor. Keşke GM bir de 32 GB’lık alternatif sunsaydı. Neyse ki, şirket eylül ayında Discovery 2’nin tek SIM kartlı versiyonunu çıkaracak ve bunda microSD kart yuvası da yer alacak.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00019

Yukarıda da belirttiğimiz gibi General Mobile Discovery 2’nin arkası noktalı dokuya sahip bir plastikle kaplı. Arka yüzey sanki çıkarılabilir bir kapakla örtülü gibi duruyor, ancak durum öyle değil. Arka panel sabit, çıkarılamıyor; bu da cihazın 2500 mAh kapasiteli piline erişimin olmadığı anlamına geliyor. Arka yüzde 13 megapiksel kamera ve hemen onun altında LED flaş dikkat çekiyor. Bu ikilinin biraz altında da General Mobile logosunu görüyoruz.

1000 TL altı fiyata sahip telefonda 1080p Full HD ekran deneyimi

General Mobile Discovery 2’nin kullanıcıları memnun edeceği noktalardan bir tanesi de sahip olduğu ekran. Orijinal Discovery’nin sahip olduğu 4.7 inç 720p ekranın üstüne koyarak ilerleyen General Mobile yeni telefonda 5 inç, 1920 x 1080 Full HD çözünürlüklü ekrana yer veriyor. 441 ppi piksel yoğunluğuyla sahiplerine keskin yazı ve grafikler sunan bu ekran oyun oynarken, film izlerken, çekilen fotoğraflara bakarken veya internette gezinirken büyük rahatlık sunuyor.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00009

Discovery 2’nin ekranı IPS teknolojisini barındırdığı için geniş görüş açılarına sahip. GM’nin söylediğine göre, 178 derecelik bir açı sunuluyor, gerçekten de kontrol ettiğimizde bu cihazın ekranının epey yandan bakıldığında bile ekranda olup bitenleri anlaşılır şekilde gösterdiğine tanık oluyoruz. Parlaklık çok çok yüksek değil, ancak gayet tatmin edici seviyelerde. Parlak güneş ışığı altında da ekran kullanıma olanak sağlayacak bir parlaklık sağlıyor. Renklerin canlılığı da ortalamalarda geziniyor, bize biraz soğuk geldi, ancak genel kullanıma çok da olumsuz etkide bulunmuyor. Uzun lâfın kısası, General Mobile Discovery 2’nin 5 inç Full HD ekranı mükemmel değil, ancak görsel zevk sağlayacak kadar iyi seviyede.

Sekiz çekirdekli işlemciyle amiral gemilerine yaklaşan performans

General Mobile Discovery 2’de yer alan MediaTek 6592T işlemci sekiz adet Cortex A7 çekirdek içeriyor ve bunların her biri 2.0 GHz’e varan saat hızlarında çalışabiliyor. Mali 450MP GPU, 2 GB RAM ve 16 GB ROM General Mobile Discovery 2’nin donanım paketini tamamlıyor. Bu paket General Mobile Discovery 2’nin bulunduğu fiyat segmentinde yer alan diğer telefonlara göre oldukça yüksek bir performans sunmasını mümkün kılıyor.

general-mobile-discovery-2-ekran-goruntuleri-00005

Hem tek hem de çift SIM kartlı kullanımda gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri hemen hemen aynı sonuçları verdi. AnTuTu gibi çok sık kullandığımız benchmark testinde General Mobile Discovery 2 30825 gibi bir puan almayı başardı. LG G3, HTC One (M8), Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 gibi 2 bin TL seviyesinde fiyata sahip olan telefonlar bu testten 36000 seviyesinde sonuçlar alıyor. Anlayacağınız, AnTuTu testinde Discovery 2 epey iyi bir sonuç sergiliyor.

general-mobile-discovery-2-ekran-goruntuleri-00004

Referans aldığımız bir diğer benchmark testi olan GeekBench 3’te de General Mobile Discovery 2 iyi bir sonuç sergiledi; 504 tek çekirdek ve 2582 çok çekirdek sonuçlarını almayı başardı. Cortex A7 çekirdek kullanıldığı için tek çekirdek sonucu amiral gemisi Android telefonlarının elde ettiği sonuçlardan geri kalsa da, çok çekirdek sonucu yakın çıkmayı başarıyor.

Pratikteki duruma baktığımızda bu benchmark testlerinin sonuçlarının yansımasını görüyoruz. General Mobile Discovery 2, kullanıcı arayüzünde düzgün ve pürüzsüz bir gezinme sağlıyor. Uygulamalar ve oyunlar hızlı şekilde açılıyor; uygulamalar içinde akıcı bir kullanım söz konusu. İnternette gezinme deneyimi bakımından da Discovery 2 kullanıcılar tatmin edecektir. Oyun performansı da General Mobile Discovery 2’nin iyi olduğu noktalardan. Testlerde sıklıkla oynadığımız Asphalt 8: Airborne oyununun altında MediaTek 6592T işlemci ve Mali 450MP GPU başarıyla kalkıyor. Akıcı grafiklerin yanı sıra telefonun hareketleri de oyuna hızlı şekilde yansıyor. Burada da iyi bir tepki hızı söz konusu.

general-mobile-discovery-2-ekran-goruntuleri-00002

2500 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine göre 270 saat bekleme, 15-18 saat arası konuşma, 40 saat müzik dinleme, 6.5 saat video oynatma ve 5.6 saat web’de gezinme gibi imkanları sunuyor. Pratikte elde edilen sonuçlar da bunlarla paralel düzeyde. İki SIM kart da aktif olduğunda bile General Mobile Discovery 2 tek şarjla bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Yoğun olmayan kullanımda bu telefon 5-6 güne varan bekleme sürelerine ulaşabiliyor. Uzun lâfın kısası, General Mobile Discovery 2’nin pil performansı kullanıcıları memnun edecek düzeyde.

general-mobile-discovery-cift-sim

General Mobile Discovery 2 ile gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini gayet net şekilde duymak mümkün oluyor, tabii ki, iyi bir ses seviyesi sunan ahize hoparlörü sayesinde. Ayrıca arka kameranın hemen üstünde bulunan ikinci mikrofon da ortamdaki gürültünün azaltılmasını ve sizin sesinizin karşıya daha berrak şekilde gitmesini sağlıyor. HSPA+ desteği sayesinde de General Mobile Discovery 2 hızlı mobil geniş bant bağlantı desteği sunuyor. Android’in kullanışlı SIM kart yönetim sistemi sayesinde veri bağlantısının hangi hat üzerinden sağlanacağını seçme şansına sahipsiniz. Yine telefon görüşmeleri ve SMS gönderimi için de varsayılan hattınızı belirleyebilirsiniz.

general-mobile-discovery-2-ekran-goruntuleri-00001

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct ve Bluetooth 4.0’ın da yer aldığını belirtmeden geçmeyelim. G-sensör, ışık sensörü, jiroskop, yakınlık sensörü, pusula, A-GPS ve GLONASS destekli GPS de var olan modül ve sensörler arasında bulunuyor.

Kutudan Android KitKat ile yüklü olarak çıkıyor

General Mobile Discovery 2 sahipleri daha en baştan Android’in şu anki en güncel büyük sürümü olan KitKat’ı kullanmaya başlıyor. Tabii ki, Android 4.4.2 KitKat en güncel Android sürümü değil, Android 4.4.4 şu an en son sürüm olma özelliğini taşıyor. Ancak General Mobile Android güncellemelerini mümkün olduğu kadar hızlı ve düzgün şekilde ulaştırma noktasında bir hayli istekli. Daha üst KitKat sürümleri de kısa zamanda gelecektir. Güncellemeler hem yerel alandan hem de kablosuz bağlantı üzerinden yapılabiliyor. Bu arada General Mobile Discovery 2’nin, çıktıktan sonra Android L güncellemesini alacağını da belirtelim.

general-mobile-discovery-ana-ekran

Discovery 2’nin kullanıcı arayüzü genel olarak Android’in temel kullanıcı arayüzüne bağlı kalırken birtakım özelleştirmeler de ihmal edilmemiş. Ana ekranda renkli bir duvar kağıdı geliyor ve bunun sayesinde 5 inç 1080p ekranın güzelliği biraz daha ortaya çıkarılıyor. Uygulama menüsü ikonu altta yer alan hızlı erişim ikonlarının en sağda olanı. Ancak bu ikon uygulama menüsüne değil de, başka bir uygulamaya açılıyormuş izlenimini veriyor. Bu nedenle biraz zorlandığımızı belirtelim. Bildirim tepsisi içinde yer alan hızlı ayarlar ekranında veya kilit ekranında Android L’in ve Material Design’ın izlerini gözlemlemedik değil.

general-mobile-discovery-uygulama-menusu

Uygulamalara göz attığımızda Google’ın Gmail, YouTube, Haritalar, vb. uygulamalarını görüyoruz. Ayrıca Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları, Dosya Yöneticisi, Fener, Movie Studio, Wi-Fi Transfer, Ses Kaydedici, TV Link gibi araçlar da yüklü olarak geliyor. Google Play’den de dilediğiniz uygulama veya oyunu ücretli ya da ücretsiz olacak şekilde indirebilirsiniz.

Multimedya ihtiyaçlarınız için fazlasıyla yeterli

General Mobile Discovery 2’nin Full HD ekranı video tüketimi için daha teşvik edici bir ortam sağlıyor. Gerçekten de ekran bu iş için fazlasıyla uygun, üstelik test için yüklediğimiz çeşitli film ve dizi videolarını daha akıcı ve gerçekçi oynatmasıyla dikkat çekti. Her ne kadar GM belirtmemiş olsa da, ekranın tepki hızı normale göre biraz daha yüksek gibi geldi. MP4, 3GP, AVI gibi video formatları destekleniyor. Telefonda yer alan Video oynatıcı uygulamasını kullanabilirsiniz, ancak tavsiyemiz Google Play’den daha fazla niteliğe sahip bir uygulama indirmeniz olacaktır. Bu sayede 1080p videoları da daha rahat şekilde izleyebilirsiniz.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00025

Ses tarafında da MP3, WAV, WMA, AMR gibi yaygın ses formatları destekleniyor. Ses kaydı tarafında da OGG, 3GP ve AMR formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Telefonun hoparlörü ortalamanın üstünde bir ses çıkış şiddetine sahip ve başka bir hoparlöre ihtiyaç bıraktırmıyor. Kutudan çıkan kulaklıklar topuzlu yapısıyla kulak kanallarını tamamen kapatıyor ve sese daha fazla odaklanmanızı sağlıyor.

Ortalamayı tutturan kamera deneyimi

General Mobile Discovery 2’nin arkasında yer alan 13 megapiksel kamera otomatik odak ve LED flaş özelliklerine sahip. Coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak odaklama, görüntü sabitlem, gülücük yakalama, HDR gibi özellikler bu kameranın özellikleri arasında yer alıyor. Kamera uygulaması Android’in temel kamera uygulamasından çok farklı değil. Fotoğraf ve video çekimi için farklı ekranlar bulunuyor. Her iki çekim modunda da ekranın sol kenarında yer alan çeşitli kontroller sayesinde ayarlar hızlı ve rahat şekilde yapılıyor.

general-mobile-discovery-2-kamera-fotograflari-00006

General Mobile Discovery 2’nin arkasında yer alan 13 megapiksel kamerasıyla çekilen fotoğraflara bakıldığında genel olarak tatmin edici bir çizginin yakalandığını görüyoruz. Ancak detaylara inildiğinde sıkıştırma nedeniyle bazı detayların kaybolduğu, hareket kaynaklı odak bozukluklarının olabildiği görülüyor. Yakın çekimlerde GM Discovery 2 iyi sonuç veriyor. Renk doğruluğu bakımından da bu telefon iyi sonuçlar veriyor. Gece manzara çekimlerinde gürültü etkisi bir hayli düşük, ancak flaş kullanılarak yapılan karanlık mekan çekimlerinde gürültü etkisi görülüyor.

Önde yer alan 5 megapiksel kamera da özçekim fotoğraflar için düşünülmüş. Eğer ortamdaki ışık miktarı yeterli değilse, çekilen özçekimler biraz karanlık ve gürültülü görülüyor. Ön kamera açıldığında kullanılabilen çeşitli modlar ve filtreler bulunuyor. İfade modu art arda 4 tane çekim yapıp bunları aynı görüntü içindeki dört pencereye yerleştirirken, filtreleme modu da çeşitli filtrelerden birini seçerek farklı çalışmalar ortaya koymanızı sağlıyor. Güzel yüz modu da çektiğiniz özçekim portre üzerinde otomatik düzeltmeler yapıyor, cildi pürüzsüzleştirip göz bebeklerini büyütüyor. Ortaya normal görüntünüzden farklı bir görüntü çıkabilir, ona göre…

general-mobile-discovery-2-kamera-fotograflari-00018

Video tarafında General Mobile Discovery 2’nin 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Görüntü sabitleme özelliği sayesinde biraz daha durağan videolar elde etmek mümkün oluyor.

Sonuç

General Mobile, Discovery 2 ile birlikte geçen yılın flaş ürünlerinden olan Discovery’nin birkaç basamak üstüne çıkmayı başarmış. Telefon tasarım, donanım, ekran, kamera, performans gibi birçok unsur açısından geçen yılki ürünün epey ilerisinde görünüyor. Tabii ki, fiyat tarafında da bir basamak atlama durumu söz konusu.

general-mobile-discovery-2-inceleme-00024

888 TL’lik fiyat bazıları için yüksek gelebilir. Ancak General Mobile Discovery 2’nin sahip olduğu teknik özelliklerin fiyatı 1500 TL’nin üstünde olan akıllı telefonlara meydan okuyacak seviyede olduğunu, performansın da yüksekliğini dikkate aldığımızda belirlenen fiyatı mantıklı karşılamamız gerekiyor. 1000 TL’nin altında bir fiyat karşılığında üst sınıf Android deneyimi yaşama imkanı elinizde bulunuyor. Bu arada birden fazla hat sahibi değilseniz, General Mobile Discovery 2’nin tek SIM kart yuvalı ve microSD kart yuvası da barındıran versiyonunu beklemeniz yerinde olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER