Teknoloji

Fujitsu yeni PRIMEHPC FX10 süper bilgisayarını tanıttı

Fujitsu geliştirdiği yeni süper bilgisayarın varlığını duyurdu. Bu süper bilgisayar 23.2 petaflop gibi ciddi bir güce ulaşacak şekilde ölçeklenebiliyor. Fujitsu bu süper bilgisayarın geliştirilmesi sırasında ara katman yazılımlarından yararlandı, böylelikle güvenilirlik ve sistemin düzgün bir şekilde çalışması sağlandı.

Makine 1024 raf konfigürasyonuna göre ölçeklenerek 23.2 petaflopluk performans seviyesine erişebiliyor. Fujitsu bu makinenin ilaç geliştirime, felaket önleme veya etkilerini azaltma ve bunun gibi yüksek performanslı bilgisayar gücüne ihtiyaç duyan çalışma ve araştırmalar için kullanılmasını amaçlıyor. Makinenin içinde yer alan işlemciler ise SPARC64 IXfx birimi olma özelliğini taşıyor.

Makinede yer alan her bir işlemci 16 çekirdeğe sahip. Su tabanlı soğutma mekanizması sayesinde watt başına performans maksimum seviyeye çıkabiliyor. Tek başına performans seviyesi 236.5 gigaflopa, watt başına performans ise 2 gigaflopa çıkabiliyor. Süper bilgisayarın her bir düğümü 85 GB/s’lik bellek bant genişlikli 32 veya 64 GB’lık RAM barındırıyor. Süper bilgisayarların ocak ayında teslim edilmesine başlanacak. Önümüzdeki üç yıl içinde 50 kadar sistemin satılması bekleniyor.

İlgili – Fujitsu

İLGİLİ HABERLER