Teknoloji

Foxconn’un 1000 stajyer öğrenciyi PS4 üretiminde zorla çalıştırdığı ortaya çıktı

Sony’nin önümüzdeki ay piyasaya süreceği yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’ü hazır hale getirmek için hızlı bir mesai harcayan Foxconn’un 1000 stajyer öğrenciyi montaj sürecinde normalin üstünde sürelerde zorla çalıştırdığı ortaya çıktı. Şirket içinde yapılan soruşturmanın ardından ihlalin varlığı Foxconn tarafından doğrulanırken, söz konusu fabrikanın şirket içi üretim normlarına geri çekilmesi için gereken yaptırımların ivedilikle uygulanacağının sözü verildi. Yaşananların ortaya çıkmasının ardından Foxconn’un stajyer öğrenciler için fazla mesai ve gece vardiyası uygulamama kurallarını da güçlendireceği belirtildi.

sony-ps4-2-110613

Üretim müdürlerinin öğrencileri üretimde zorla çalıştırmak adına Xian Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olmaları için gereken 6 kredilik stajlarını geçersiz kılmakla tehdit ettikleri ortaya çıktı. Ancak stajyerlere yüklenilen görevlerin çalışma alanlarından çok farklı olduğu ve stajyerlerin PS4 aksesuarlarını ve kullanım kılavuzlarını paketlemekte görevlendirildikleri belirtildi. Bu vardiyaların genelde normalden uzun sürdüğü ve öğrencilerin fazla süre çalıştırıldıkları öğrenilirken, söz konusu ihlalin çocuk işçi çalıştırıldığı ortaya çıkan Foxconn’un Yantai fabrikasında gerçekleşmesi de dikkat çeken bir diğer unsur oldu.

Foxconn’dan yapılan açıklamada stajyerliğin gönüllülük esasına dayalı olduğu ve öğrencilerin diledikleri zaman çalışmayı bırakabilecekleri belirtildi. Sony ise Foxconn’un şu an için tedarikçiler için belirlenen koşulları ihlal etmediğinin ve tedarikçinin halen uygulanabilir yasalara, iş ahlakına, çalışma koşullarına, insan haklarına, çevrenin korunmasına, sağlık ve güvenliğe bağlı olduğunun altını çizdi.

İlgili >> Quartz, Games in Asia

İLGİLİ HABERLER