Ulaşım

Formula E’deki tartışmalı “Fan Boost” özelliği tamamen değişiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

formula-e-290615

Elektrikli araçların yarıştığı Formula E’de ikinci sezonun başlamasına bir aydan kısa bir süre kaldı. Başlangıç için geri sayım devam ederken, sıklıkla eleştirilen ”Fan Boost” özelliğinde yapılan değişiklikler kamuoyuyla paylaşıldı. Oylama üzerinden gerçekleştirilen bir yarışma niteliği taşıyan Fan Boost, her yarışta üç sürücüye elektrikli motorlarını güçlendirme imkanı sağlıyor. Yapılan değişikliklerle birlikte Fan Boost’un hem izleyicilere hem de sürücülere daha fazla güç sağlaması amaçlanıyor.

İlk sezonda izleyiciler yarıştan 12 gün önce başlayan ve yarışın başlangıcını temsil eden yeşil bayrakların sallanmasından bir saat öncesine kadar Fan Boost için oy kullanabiliyordu. Aynı takvim Formula E’nin ikinci sezonunda da geçerli olacak, ancak izleyiciler yarışın ilk 6 dakikasında da Fan Boost için oy kullanmaya devam edebilecek. Bu değişiklik, Fan Boost’un kullanımında da bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor.

Yarışın ilk altı dakikasında da oylama devam edeceği için, Formula E sürücüleri ancak yarışın ortasında ikinci otomobillerine geçiş yaptıklarında Fan Boost’u aktive edebilecekler. Daha öncesinde kazananlar Fan Boost’tan diledikleri zaman faydalanabiliyordu.

Formula E’nin ilk sezonunda Fan Boost sayesinde motorun gücü 5 saniye için 150 kW’tan 180 kW’a yükseliyordu. İkinci sezonla birlikte otomobillerin maksimum gücü 170 kW’a yükseltilirken, Fan Boost için verilen 5 saniyelik süre ortadan kalktı. Kazanan takımlara Fan Boost ile 100 kJ ekstra enerji sağlanacak ve bu enerjinin kullanımı konusunda karar takımlara bırakılacak. Örneğin, takımlar Fan Boost’u kısa süre için aracın gücünü 200 kW’a çıkarmak için veya hızı 180 kW’a çıkararak Fan gücü daha uzun bir zamana yaymak için kullanabilecek.

Formula E izleyicilerinin Fan Boost için oy kullanabilecekleri araçların sayısı da artırılıyor. Formula E’nin web sitesine ve uygulamasına ek olarak; Twitter, Facebook ve Instagram’da belli etiketler aracılığıyla da oy kullanılabilecek. İzleyicilerin her platformda günde bir oy hakkı olacak. Telescope isimli bir şirket de verilen oyları kontrol edecek.

İLGİLİ HABERLER