Ulaşım

Formula 1 2013 sezonundan itibaren otomobiller pit alanında sadece elektrik enerjisini kullanabilir

Herkesin çevre ve geri dönüştürülebilir enerji kaynakları konusunda daha da hassas hâle geldiği şu zamanlarda Formula 1’de çılgınca akaryakıt harcanması beklenemezdi. Zaten FIA akaryakıt harcamasını kısıtlayıcı önlemleri yavaş yavaş hayata geçiriyor. Test yasakları, pit-stoplarda benzin ikmalinin yasaklanması gibi uygulamalara ilerideki yıllarda daha kapsamlı uygulamalar eşlik edecek.

FIA geçtiğimiz aralık ayında 2013 yılından itibaren dört silindirli, turbo şarjlı hibrid motoroların kullanılacağını duyurmuştu. Gelecekte yarış pistlerinde olacak F1 otomobilerinde yer alacak, KERS olarak adlandırılan ve kinetik enerji geri kazanım sistemi olarak açılıma sahip olan sistemin mevcut modellere göre dört kat daha güölü olacağı belirtiliyor. Bu da, pite giren otomobilin pit alanının başlangıcı ve bitişi arasında geçen sürede sadece elektrik enerjisini harcayabileceği anlamına geliyor. Pit alanında 100 km/s’lik hız sınırı bulunuyor ve bu da motorun ihtiyaç duyduğu gücün o süre içinde azaldığı anlamına geliyor. İşte bu sürede F1 otomobili için gerekli olan gücün sadece elektrikle karşılanabileceği düşünülüyor. Böylelikle 2013’ten sonra pit alanındaki gürültü şiddeti biraz olsun azalabilir.

FIA 2013 için böyle planlamalar yaparken F1’in patronu Bernie Ecclestone ve Ferrari’nin başkanı Luca di Montezemolo bu plana karşı çıkıyor. İkili hibrid teknolojisinin berbat olduğunu, sporun V8 ile devam etmesi gerektiğini savunuyor. Tartışmaların süreceği ve ateşleneceği aylar bizi bekliyor.

İlgili – CNET

Görsel – Eurosport Yahoo

İLGİLİ HABERLER