İncelemelerManşetler

Fluo X İncelemesi

fluo x inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye gelişmekte olan bir ülke, dünyadaki diğer gelişmekte olan ülke pazarları gibi Türkiye pazarında da Android telefonlar, özellikle giriş ve orta segment Android telefonlar epey ilgi görüyor, bunlar pazarda önemli bir hacim oluşturuyor. Birçok üreticinin bu pazar pastasından pay kapmak için hevesli olduğunu görüyoruz. Bu segment üst segmentlere göre çok daha fazla oyuncu barındırıyor ve her geçen gün burada yeni bir oyuncu görüyoruz. Fluo da bunlardan bir tanesi. Merkezi Yunanistan’da olan MnT Electronics de Türkiye pazarının cazibesine kapılan şirket ve Fluo markasıyla akıllı telefon, tablet ve bunlara ek olarak aksesuar ve klima gibi ürünleriyle ülkemizde faaliyet göstermeye başladı. Özellikle akıllı telefon ve tabletleriyle tüketicilere uygun fiyatlı ve makul seçenekler sunan Fluo markası altında sunulan amiral gemisi modellerden Fluo X’i bir süredir deneyimliyoruz. Şimdi izlenimlerimizi aktarma zamanı geldi.

Video İnceleme

Tasarım

fluo x incelemefluo x incelemefluo x incelemefluo x incelemefluo x incelemeFluo X daha ilk gördüğümüz ve elimizle tuttuğumuz anda tasarımı ve malzeme kalitesiyle beğenimizi kazanmayı başardı. Telefonun fiyatına göre çok daha üstün kalitede bir tasarım ve yapıya sahip olduğunu söylememiz gerekiyor. 6.65 mm. kalınlığa sahip olan gövde aynı zamanda 120 gramın altındaki ağırlığıyla hem rahat şekilde kavranıyor, hem de hemen kısa sürede yorgunluk hissi yaratmıyor. Kenarları çevreleyen, hafif kavisli ve tıpkı iPhone 5s ve HTC One serisi telefonlarda olduğu gibi yivlenmiş hatlara sahip olan alüminyum çerçeve önde ve arkada cam tabakalarla buluşuyor.

Telefonun hem önünde hem de arkasında Fluo tarafından “dünyadaki en güçlü sertleştirilmiş cam” olarak nitelendirilen Asahi Dragontrail ekran camı bulunuyor. Ön cam 2.5D kenarları sayesinde daha şık bir görünüm elde edilmesini sağlıyor. Her ne kadar önde ve arkada yer alan camlar çizilmelere karşı yüksek sağlamlık sunsa da, Fluo X’in hem önü hem de arkası koruyucu jelatinler yapıştırılmış şekilde geliyor. Böylelikle telefonlarını koruyucu tabakayla daha güvenli şekilde kullanmak isteyenlerin ek maliyete girişmesinin önüne geçiliyor. Bu koruyucu jelatinleri çıkarmanıza gerek yok, yüzey sürtünmesi açısından çok büyük bir fark yaratmıyor, çünkü Fluo X’in ön camının yüzeyi parmağınızı sürdüğünüzde rahatlıkla hissedebileceğiniz bir sürtünmeye sahip. Jelatinin varlığı ya da yokluğu pek fark etmiyor. Arka cam yüzey ise öne göre biraz daha pürüzsüz olduğu hissini verdi.

Önde yer alan 5 inç ekran epey geniş bir alan kaplıyor. Bu da Fluo X’in yüzey alanını gereksiz yere büyütmüyor ve 5 inç ekranlı bir telefon için makul boyutlara sahip, kompakt olarak nitelendirebileceğimiz bir gövdenin elde edilmesini sağlıyor. İnce profili ve dar ekran çerçevesi sayesinde Fluo X’i tek elle rahat şekilde yönetebilirsiniz, baş parmağınız ekranın çoğu noktasına zahmetsizce erişiyor, ses ve güç tuşları da sol ve sağ kenarlarda, telefonu avuç içinde hareket ettirmeden erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş. Ekranın altında kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşları mevcut. Ortada ana ekran tuşu yer alırken, alışılmışın dışında geri tuşu sağa, çoklu görev tuşu ise sola yerleştirilmiş. Ve yine ilginçtir ki, çoklu görev ekranını açmak için normalde çoklu görev olarak bildiğimiz soldaki butonu değil, ana ekran tuşunu, dokundurup bekleterek kullanmanız gerekiyor.

5 inç ekranın üstünde ahize hoparlörü ve 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. Kenarlara baktığımızda, az önce belirttiğimiz gibi; sol kenarda ses tuşları, sağ kenarda da güç butonu yer alıyor. Tuşlar derin, sert de sayılmaz. Rahat şekilde kullanılabiliyor. Güç butonunun üstünde microSD ve microSIM kart tepsisi bulunuyor. Eğer isterseniz microSD kart yuvasına da ikinci bir SIM kartı (nanoSIM) takabilir, böylelikle Fluo X ile aynı anda iki hattı birden kullanabilirsiniz. Kutudan çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla bu yuvayı yerinden çıkarabilirsiniz. Alt kenarda ise hoparlör, microUSB portu, mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut. Üstte de kızıl ötesi portunu görüyoruz. Bu arada kenarları saran metal çerçevenin alt ve üst kenarlarda yer alan bölümlerinde anten şeritleri de dikkat çekiyor.

Arka cam yüzeye baktığımızda sol üst köşede 16 megapiksel kamera ve LED flaşı görüyoruz. Bunların biraz altında, yatayda ortalanmış şekilde Fluo logosu yer alıyor. Fluo X’in pili yerinden çıkarılmıyor, bu da telefonun gövdesinde çıkarılabilir bir kapak ve benzeri yapının bulunmadığı anlamına geliyor.

Donanım ve Performans

fluo x incelemeFluo X’in 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu IPS ekran 294 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna sahip ki, normal kullanım mesafesini dikkate aldığımızda söz konusu yoğunluğun fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. 16 milyon renk desteğine sahip olan ekranın siyah renk derinliği ortalamalarda, beyazlarda hafif bir sıcak tarafa doğru kaçış söz konusu. Her şeye rağmen Fluo X’in 5 inç HD ekranının tatmin edici canlılıkta ve parlaklıkta bir görsel deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Ekranın parlak ışık altında sunduğu görüşün de idare edecek seviyede olduğunu gözlemledik, güneş gözlüğüyle kullanımda da bir sorun yok gibi görünüyor.

fluo-x-ekran-goruntuleri-3fluo-x-ekran-goruntuleri-2İçerideki bileşenlere baktığımızda Fluo X’in 1.3 GHz dört Cortex-A53 çekirdekli MediaTek MT6735 yongaset barındırdığını görüyoruz. Mali-T720 GPU’yu da içeren bu yongasete 2 GB RAM eşlik ediyor. 16 GB dahili hafızaya sahip olan telefonun depolama alanı, SD kart yuvası sayesinde daha da genişletilebiliyor.

fluo x incelemeFluo X’in sahip olduğu donanım paketi günlük işler için yeterli gücü sağlıyor. E-posta kontrolü, sosyal ağlarda iletişim, web’de gezinme, fotoğraf ve video çekimi gibi işler için Fluo X yeterli. Basit oyunlarda da bu telefon sorun çıkarmıyor. Ancak grafik açısından yoğun oyunlarda telefon grafik hızları ve kalitesi konusunda daha üst seviye telefonlar kadar tepkisel davranmıyor. Yine de, bu tarz oyunları da takılma olmaksızın oynadığımızı belirtmemiz gerekiyor.

fluo x incelemeBir akıllı telefonu incelerken bizim için en önemli kriter telefonun normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir günü tek bir şarjla idare edebilmesidir. Fluo X’in sahip olduğu 2100 mAh kapasiteli pil bu kriteri karşılamayı başarıyor. Arka planda veri senkronizasyonunun sürekli açık olduğu, Wi-Fi ve 4G’nin sürekli açık tutulduğu, birkaç telefon görüşmesi, internette gezinme, kamerayla fotoğraf ve video çekimi gibi günlük işlerin yer aldığı normal kullanımda Fluo X bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Tabii ki, oyun oynama, video izleme gibi işler bu süreyi kısaltıyor. microUSB portu üzerinden şarj edilebilir olması şarj aleti temini konusunda yaşanabilecek sıkıntıların da önüne geçiyor.

Fluo X’in kablosuz bağlantı özelliklerine baktığımızda Kategori 4 LTE desteğini de görüyoruz. Bu da saniyede 150 Mbit’e varan indirme hızlarına teoride çıkılabileceği anlamına geliyor. Mevcut 4.5G şebekeleri için Fluo X gayet yeterli ve zaten deneyimlerimiz de bu telefonun mobil veri bağlantısının oldukça iyi çalıştığını gösteriyor. Düşük sinyal seviyelerinde bile 4.5G ile 20 Mbps’nin üstünde hızlara çıkmak mümkün oluyor ki, bu iyi bir şey. Wi-Fi bağlantısı konusunda da benzer sözleri söyleyebiliriz. Wi-Fi çekim kalitesi oldukça iyi ve bu sayede evinizde veya iş yerinizde sahip olduğunuz bağlantıdan maksimum değeri almanız da mümkün oluyor.

Yazılım

fluo x incelemefluo x incelemeFluo X’te Android 5.1 Lollipop çalışıyor. Fluo kullanıcı arayüzüne fazla müdahalede bulunmamış, saf Android arayüzüne oldukça yakın bir arayüz kullanıcıları bekliyor. Sadece özelleştirilmiş bir duvar kağıdı kullanıcıları karşılıyor. Bunun dışında Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamalarını da Fluo X’te yüklü olarak görüyoruz. Bunun dışında Google Play Store’dan istediğiniz uygulamayı veya oyunu yükleyip keyfini çıkarabilirsiniz.

Fluo’nun telefona yüklediği ZaZaRemote adlı bir uygulama mevcut. Böylelikle Fluo X’i, üst kenarında yer alan kızılötesi port yardımıyla bir uzaktan kumandaya çevirmek mümkün oluyor. Sade ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüne sahip olan ZaZaRemote uygulaması sayesinde TV, uydu alıcısı, klima gibi elektronik cihazları, aynı zamanda uygun desteğin bulunması hâlinde SLR fotoğraf makinelerini bile Fluo X ile uzaktan kumanda edebilirsiniz.

Kamera

fluo x incelemeFluo X kameralar konusunda önceliği piksel sayısına verenleri epeyce tatmin edecek türden ön ve arka kameralar barındırıyor. Arkada 16 megapiksel, Samsung tarafından üretilmiş sensöre sahip, f/2.2 diyafram açıklık ve beş elementli lens barındıran bir kamera sistemi bulunuyor. Önde de 8 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası bulunuyor.

Fluo X’te yüklü olarak gelen kamera uygulaması daha önce bazı başka Android telefonlarda da gördüğümüz, standart olarak nitelendirebileceğimiz bir kamera uygulaması. Fotoğraf ve video çekim tuşlarını bir arada bulunduruyor, ekranın sol kenarında da hızlı ayarlar bulunuyor. Kamera uygulamasını her açılışta karşımıza çıkan rehber niteliğindeki animasyonu saymazsak, bu uygulamanın yeteri kadar kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Yalnızca video çözünürlüğü için listelenen seçeneklerde rakamsal değerler değil, “Yüksek”, “İyi” gibi nitel ifadeler tercih edilmiş.

Gelelim Fluo X’in kamera performansına… Samsung sensörü tahmin edilenin ötesinde bir performans sergiliyor. İdeal ışık koşulları altında gayet net, berrak ve canlı fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde sonuç hiç fena değil, gürültü neredeyse yok denecek seviyede. Makro çekimlerde de Fluo X ile iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün olabilir. Ancak çiçek vb. gibi canlı renklere sahip nesneleri çektiğinizde renklerde patlamalar görmeniz de söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ekrana dokunarak netleme ve pozlamayı ona göre ayarlamanız yerinde olacaktır. Bir de, Fluo X ile iyi çekimler yapmak istiyorsanız, telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmalısınız. Eğer ortamda ışık şiddeti düşükse veya HDR modu açıksa, çekim süresi biraz uzuyor. Bu da bulanık fotoğrafların elde edilmesine neden olabiliyor.

Öndeki 8 megapiksel kamera ile çekilen selfie fotoğraflar keskinlik ve netlik bakımından epey iyi görünüyor. Ayrıca düşük ışıkta çekilen selfie fotoğraflarda da parlaklık tatmin edici seviyede görünüyor. Video tarafında 1080p Full HD video kayıt yeteneği mevcut. Video kaydı 3GP formatında yapılıyor. Bu format ile üretilen videolarda sıkıştırma fazladır, kalite nispeten daha düşüktür. Ancak Fluo X ile çektiğimiz videolara baktığımızda sonuçlar tahmin ettiğimizden daha iyi. Durağanlık iyi seviyede, sürekli odaklamanın da fena olmadığını söylesek yanlış olmaz.

Sonuç

fluo x incelemefluo x incelemeFluo X’in tavsiye edilen satış fiyatının 850 TL olduğu belirtiliyor. Teknik özelliklere ve sunduğu performansa bakıldığında fiyatın çok hafif yukarıda olduğunu düşünüyoruz. Fluo X’in değerini artıran ve bugünkü fiyatına yükselten temel unsurun tasarım ve malzeme kalitesi olduğunu söylesek yanlış yapmış olmayız. Tasarım ve bıraktığı intiba bakımından Fluo X gerçekten de segmentinin üstünde, üstelik kullanılan malzeme de epey kaliteli görünüyor. Kullandığımız süre boyunca ön ve arka cam yüzeylerde çiziklere rastlamadık, daha da önemlisi kenarları çevreleyen ve çizilme, aşınma gibi durumlara karşı epey hassas olduğunu bildiğimiz alüminyum çerçevede de gözle görülür bir çiziğe veya aşınmaya rastlamadık. Bu telefonu satın alanlar öncelikle gayet şık, ergonomik ve rahat kullanabilecekleri bir telefonun sahibi olacaklar.

Fluo X’in ekranı da gayet yeterli, ayrıca 16 GB kapasiteli yerleşik depolama alanının yanında microSD kart yuvasıyla genişleme imkanı sunması da memnuniyet verici. Bu arada isteyene ikinci SIM kartı kullanma imkanı veriyor olmasını da unutmamak gerekiyor. Yazılım konusunda aşırılığa kaçılmaması ve gereksiz uygulama ve bileşenlere yer verilmemesi de olumlu yanlar arasında bulunuyor. Fluo X’in uzaktan kumanda gibi kullanılması çok önemli görülmeyebilir, ancak bazı anlar geliyor ki, akıllı telefonu kumanda gibi kullanabilmek büyük bir rahatlık oluyor. İşte Fluo X bunu da karşılıyor. Kamera konusunda Fluo X’in donanım açısından epey iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak yazılım tarafında biraz daha geliştirme yapılmalı, hem kamera uygulaması daha da iyileştirmeli, hem de çeşitli optimizasyonlarla çekim süresi daha da kısaltılmalı.

850 TL’nin 150 TL yukarısı ve aşağısını kapsayan segmente baktığımızda birçok seçenek görüyoruz. Bunlar arasında teknik özellikler bakımından Fluo X’ten daha iyi olan çeşitli modeller de görüyoruz. Fluo X ise öncelikle tasarımı ve malzeme kalitesiyle bunların önüne geçiyor. Ayrıca ekran ve kamera gibi unsurlar bakımından da bu telefonun öne çıktığını söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER