Teknoloji

Flash video formatı olarak iki yıl içinde tamamen ortadan kalkabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

flash video

Eğer Adobe Flash’ın o eski ve parlak günlerine geri döneceğini düşünüyorsanız, fena hâlde yanılıyorsunuz. Encoding.com tarafından yayınlanan 2016 küresel medya format raporuna göre, Flash 2015 yılında mobil ve web videolarının sadece yüzde 6’lık bölümünde kullanılıyor. Bu oran 2014’te yüzde 21 olarak ölçülmüştü. Şirket Flash video formatının önümüzdeki iki yıl içinde tamamen kalkacağına inanıyor. Peki, onun yerini ne alacak?

Şu anda H.264 lider video kodlayıcı olarak varlığını sürdürüyor ve çevrim içi videoların yüzde 72’sini destekliyor. Ancak H.264 de yeni bir format değil, 13 yıldır ortalıkta bulunuyor ve gelecek nesil video kodlayıcıları yavaş yavaş hareket kazanıyor. Telifsiz bir format olan WebM gelecekte büyük bir video kodlayıcısı hâline dönüşebilir. Pazarın yüzde 12’sini elinde tutan bu format Chrome ve Firefox’te HTML5 video dağıtım sistemlerinde tercih ediliyor.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından H.264’ün takipçisi olarak gösterilen H.265 veya HEVC ise büyümeye devam ediyor, ancak şu anda pazarın sadece yüzde 6’sını, WebM’in ulaştığı alanın yarısını elinde bulunduruyor. Bu formatın büyümesi önündeki en büyük engel kodlayıcının kullanımı için, WebM’in aksine, patent sahiplerine telif ücreti ödenmesinin gerekmesi. Ancak içeriği H.264’ünkinin yarısı oranında bir veri hızıyla oluşturmak ve Netflix’in 4K içerik yayınında ve Apple’ın yeni cihazlardaki FaceTime’da desteklemesiyle birlikte H.265’in WebM ile birlikte temel video kodlayıcısı hâline gelmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER