Teknoloji

Fitbit Charge HR sayesinde hayat kurtarıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

fitbit charge hr

Apple Watch’un genç bir sporcunun hayatını kurtardığı haberi bir süre önce gündeme gelmişti. Benzer bir olay, bu sefer de Fitbit Charge HR sayesinde gerçekleşti. Charge HR tarafından toplanan kalp atış hızı verilerinden faydalanan bir doktor, hayati bir karar vererek hastanın kalp atış hızını elektrik şoku yöntemiyle sıfırladı. Standardın bir hayli dışında olan bu uygulama, giderek gelişen giyilebilir fitness ürünlerinin insan hayatını kurtarabilecek önemli bilgileri sunabilecek kapasiteye geldiğini göstermesi bakımından önem taşıyor.

ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan 42 yaşındaki bir erkek, daha sonrasında nöbet olduğu anlaşılacak bir problem yaşamasının ardından Camden şehrinde bulunan bir sağlık merkezine başvurdu. Hastanın kalp atışındaki düzensizliği farkeden doktorlar, düzensizliğin nöbet kaynaklı mı yoksa kronik mi olduğu konusunda karar veremedi.

Bu iki sebep arasında bir karar vermek, yaşanan problemin tedavisi için büyük önem taşıyor. Elektrik şoku müdahalesiyle kalp atışının sıfırlanması için ortada nöbet benzeri bir durumun olması gerekiyor. Düzensizliğin kronik olması durumunda ise kalbe elektik vermek felce yol açabiliyor. Müdahalenin gecikmesinin de felce yol açtığını belirtmekte fayda var.

Hastanın kolunda bir Fitbit Charge HR olduğunun ve verilerin iPhone ile eş zamanlandığının farkına varan doktorlar, verileri inceleyerek düzensizliğin bir nöbet etkisi olarak ortaya çıktığı sonucuna ulaştı. Hemen şok tedavisi uygulayan doktorlar, hastanın durumu daha fazla problem yaşamadan atlatmasını sağladı.

Apple Watch da geçtiğimiz eylül ayında benzer bir şekilde işe yaramıştı. Giyilebilir aksesuarların temel kullanım amacı sağlık olmasa da, sağlık sektöründe çalışanlar insanların bu tarz cihazlar kullanmasının faydalı olduğu görüşünde.

İLGİLİ HABERLER