Teknoloji

Firefox OS tablet, klavye, ağ yönlendiricisi gibi cihazlarda yaşayabilir

imageMozilla Firefox OS akıllı telefonların fişini çekmiş olabilir, ancak yazılım platformunu henüz tamamen öldürmüyor. Firefox OS’in ölçeklenebilir bir Web platformu olarak kendisini kanıtladığını söylüyor ve hatta Firefox OS bazı akıllı TV’lerde de kullanılıyor. Açıkçası Mozilla’nın işletim sistemiyle ilgili planları eğlence cihazının ötesine geçebilir. Sızan bazı dokümanlara göre, kuruluş Firefox OS’i tabletlere, bağımsız şekilde çalışan klavye cihazlarına ve hatta ağ yönlendiricilerine sokmayı planlıyor.

image

Firefox OS akıllı telefon pazarında bir yer edinemediyse, tabletlerde nasıl şansı olabilir? Bir tablet daha büyük ekranıyla bir akıllı telefona göre daha iyi bir web’de gezinti aracı olarak nitelendirilebilir. Bu da Mozilla’nın mesajının bir akıllı telefonda olduğundan daha iyi şekilde yayılabilir. Zaten şirket de bu tabletin yaşlıları ve teknolojiye geç adapte olanları hedeflemesini planlıyor. Buna rağmen Mozilla, Firefox Pad tarzında bir tablet cihazı geliştirmekle ilgilenmiyor.

image

Firefox Pi adında bir proje de mevcut. Ancak adından yola çıkarak bunun Raspberry Pi tarzında bir ürün olduğunu düşünmeyin. İçinde gerçekten de bir Raspberry pi var, ancak bu sistem bir klavyeyi beslemek için kullanılıyor. Bu klavye bağımsız bir bilgisayar gibi işliyor ve herhangi bir monitöre veya ekrana bağlanarak tam bir bilgisayar gibi çalışma imkanı sunuyor. Aslında geçmişte bu tarz PC’leri görmüştük, ancak Mozilla’nın versiyonu daha çok eğitim sektörünü hedefleyecek gibi görünüyor. Bu ürün sayesinde öğrencilere dağıtılacak bilgisayarların maliyeti düşürülebilir.

image

Firefox Hub adını taşıyan ağ yönlendiricisi cihazı ise hem alışılmış hem de sıra dışı nitelikleri bir arada bulunduruyor. Normal bir ağ yönlendiricisi cihazı gibi görünse de, Firefox OS ile çalışacak, bu da onun normal bir ağ yönlendiricisine göre daha fazla özelleştirme ve kontrol edilme imkanına sahip olacağını gösteriyor. Özellikle akıllı ev sistemi kurmak isteyenler için Firefox OS tabanlı bu cihaz epey isabetli olacaktır.

image

Bir de Firefox OS HDMI çubuğu var. Daha önce de dedikoduları çıkan bu cihazla ilgili projeler henüz ortadan kalkmamış gibi görünüyor.

Ne var ki, yukarıda saydığımız cihazların her bir henüz proje aşamasında ve resmen doğrulanmadılar. Mozilla kendi donanımlarını kendisi üretmediği için, bu projelerin gerçek hayata dökülebilmesi için gönüllü olacak donanım iş ortaklarına ihtiyaç var. Mozilla’nın önce onları ikna etmesi gerekiyor.

 

İLGİLİ HABERLER