Teknoloji

Firefox Fx0 Ön İnceleme: En üstün donanımlı Firefox telefonu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

firefox-fx0-on-inceleme-1

Mozilla Vakfı’nın çeşitli donanım üreticileri ve mobil operatörlerle birlikte yürüttüğü mobil işletim sistemi projesi Firefox OS belirli bir olgunluğa erişti. Henüz Türkiye’de Firefox OS telefonlarını görmedik. Ve Mozilla’nın MWC standında konuştuğumuz iki yöneticinin belirttiğine göre şu an için Türkiye pazarına giriş yönünde bir plan da yok. Bu noktada mobil operatörlerin talepkar olması ve Firefox OS tabanlı telefonları Türkiye’de satmayı istemeleri gerekiyor.

firefox-fx0-on-inceleme-7firefox-fx0-on-inceleme-18firefox-fx0-on-inceleme-3firefox-fx0-on-inceleme-12Firefox OS yoluna gelişmekte olan ülkeler ve Doğu Avrupa ülkelerinden başladı, ancak giderek daha büyük pazarlara giriş yapıyor. Geçtiğimiz aylarda Japon telekom operatörü KDDI’nın markasını taşıyan ve üretimini LG’nin üstlendiği Firefox Fx0, Mozilla’nın Japonya gibi büyük bir pazara girişine vesile oluyor.

MWC’deki Mozilla standında çeşitli üreticilerin çıkardığı Firefox OS telefonları sergileniyor ve bunlar içinde ilgimizi en çok çeken, doğal olarak şimdiye kadar çıkan en üst seviye donanımlı telefon Firefox Fx0 oldu. Bu telefon hiçbir zaman Türkiye’ye gelmeyecek, yine de Firefox OS ekosistemi için önemli olduğundan bu telefona göz atmadan geçmeyelim istedik.

Firefox Fx0’ın kehribar renkli plastik gövdesi şeffaf, pütürlü çizgiler barındıran yüzeyinin altından telefonun pilini ve diğer bileşenlerini görmek mümkün oluyor. Pek estetik durduğu söylenemez, ancak farklı durduğu ve insanların öyle ya da böyle ilgisini çekeceği açık.

Fx0’da 4.7 inç IPS ekran yer alıyor ve bu ekran yeterli keskinliğe ve parlaklığa sahip. Firefox OS’i genellikle düşük çözünürlüklü ekranlarda görmeye alışmış bünyeler için daha yüksek çözünürlükteki bir ekranı deneyimlemek hayli ilginç oluyor. 1.2 GHz dört çekirdekli Snapdragon 400 ve 1.5 GB RAM barındıran bu telefonun Firefox OS’i hızlı şekilde çalıştırması beklenir. Ancak kullanıcı arayüzünü biraz kurcaladığımızda Firefox OS 2.0 ana ekranında kaydırma sırasında hafif takılmalar gözlemleniyor, ayrıca Galeri uygulamasını açıp fotoğrafları incelediğimizde, parmakla yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemlerinde takılmalar gözlemleniyor. Yani yüksek donanım her zaman en yüksek performansı getirmiyor, optimizasyonun en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Önde ve arkada yer alan 2.1 ve 8 megapiksel çözünürlüklü kameraların performansına yakından bakmadık, ne de olsa bizi ilgilendiren Fx0 değil, onun çalıştırdığı Firefox OS işletim sistemi.

Fx0’da NFC desteği mevcut ve NFC aracılığıyla Video uygulaması içinde oynatılan videoları başka cihazlara yayınlamak mümkün oluyor. Öte yandan cihazın 4G LTE desteği de mevcut ve muhtemelen Japonya odaklı bir telefon olduğu için Japonya’ya özel bantlar destekleniyordur.

Firefox OS 2.0 işletim sistemine baktığımızda her uygulamaya ana ekran üzerinden ulaşılıyor ve uygulamalar konularına göre başlıklandırılmış. Ayrıca Sosyal vb. konulardaki uygulamalar için özel klasörler oluşturmak da mümkün oluyor. Kullanıcı arayüzü renkli, sıkıcı değil ve aradığınızı kolaylıkla bulmanızı sağlayacak türden. Android telefon kullanıcıları Firefox OS kullanıcı arayüzüne alışmakta sorun yaşamaz gibi görünüyor. Mozilla Marketplace’den farklı uygulamalar indirilebilir, ancak alternatiflerin sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. İnternet tarayıcısı da doğal olarak Firefox. Hızlı şekilde işlediğini, web sayfalarını hızlıca açtığını söylemek yanlış olmaz.

Aslında Mozilla’nın Firefox OS hedeflerine Türkiye uyuyor, gelişmekte olan bir ülke sınıfına giren Türkiye’de Firefox telefonlarına ilgi gösterilebilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu noktada mobil operatörlerin adım atması gerekiyor. Ancak onlar da giriş segmentinde Android ve Windows Phone ile ilerlemekten memnun gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER