Manşetler

FIFA Mobil Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Futbol tüm dünyada kitleleri peşinden sürükleme konumunda bir numaralı spor konumunda. Dil, din, ırk farkı olmadan milyarlarca insanı bir araya getiren futbolun zirvesi olarak kabul edilen Dünya Kupası’na kalan süreyse her geçen gün azalıyor. 2014’te Brezilya’da düzenlenecek turnuva öncesinde futbolun tepe organizasyonu FIFA da hazırladığı mobil uygulamasıyla turnuva heyecanını biraz daha artırmayı, aynı zamanda futbolseverleri son gelişmelerden ve skorlardan mahrum bırakmamayı amaçlıyor.

fifa-android-2

FIFA uygulaması ilk etapta en popüler mobil işletim sistemleri olan Android ve iOS platformlarındaki kullanıclarla buluşmuş durumda. Uygulamanın her iki versiyonunda da aynı arayüz kullanılırken, arada sadece işletim sistemlerinden kaynaklanan çok küçük farklar bulunuyor. Uygulama ilk kez başlatıldığı zaman kullanıcılara uygulama içi dolaşım konusunda üç aşamadan oluşan oldukça kısa bir bilgilendirme yapılıyor. FIFA uygulaması genel yapısı itibarıyla bir haber uygulamasını andırdığı için tercih edilen tasarımda da alışılagelmiş haber uygulaması izleri görülüyor.

fifa-ios-1

Kısa bilgilendirme seansının ardından kullanıcıları ilk etapta FIFA’nın internet sitesinde de yer alan haberlerin bulunduğu ana sayfa karşılıyor. Bu sayfadan güncel haberlerin dışında önde gelen liglerde haftanın panoramasına, ”tarihte bugün” tarzındaki makalelere, fotoğraf galerileri ve videolar gibi multimedya içeriklerine ulaşmak mümkün oluyor. Söz konusu içeriklere ait detaylara erişmek içinse haberin üzerine dokunmak yeterli oluyor. Kullanıcılar ilginç buldukları haberleri uygulama aracılığıyla Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabiliyor. Daha özel paylaşımları tercih edenler içinse e-posta seçeneği mevcut. Haberlerin yazı boyutlarını değiştirmek içinse ekranın alt kısmında bulunan harf ikonlarına dokunmak gerekiyor. Ana ekranın sağ üst kısmında kalan ikona dokunulduğu zaman ise bu sayfadaki içerikler kategorilerine göre filtrelenebiliyor. Android versiyonundaysa bu filtreleme ekranın üst kısmında bulunan çubuk aracılığıyla yapılabiliyor.

fifa-ios-2

Uygulamanın kontrol paneli olarak tanımlanabilecek sol araç çubuğu ise ekranın sol üst kısmında yer alan liste ikonuna dokunulduğu zaman ortaya çıkıyor. Bu araç çubuğu ekranın çok büyük bir kısmını kaplarken, içerik gösterilen ekran oldukça küçük bir boyuta getiriliyor. Söz konusu kontrol paneli aracılığıyla Dünya Maç Merkezi, FIFA Dünya Kupası, FIFA Sıralaması ve FIFA’yı Keşfet sekmelerine erişilebiliyor. Uygulamanın iPhone versiyonunda ayarlara da bu panel aracılığıyla ulaşılırken, Android versiyonunda telefonda fiziki olarak bulunan veya işletim sistemine yerleştirilen ayarlar tuşuna dokunmak yeterli oluyor.

fifa-android-3

Dünya Maç Merkezi sekmesinde kullanıcılar dünyanın dört bir yanındaki liglere ait en güncel sonuçlara, fikstürlere, puan durumlarına ve gol krallığı sıralamasına ulaşmak mümkün oluyor. Maçlara dair bilgilerde takımların kadroları, goller, kartlar ve oyuncu değişiklikleri dakika dakika görülebiliyor. Ekranın sağ üst kısmında yer alan ikona dokunulduğu zaman açılan favoriler sekmesiyse kullanıcılara takip etmek istedikleri liglere, milli takımlara ve toplam üç kulüp takımına hızlı erişim fırsatı veriyor.

fifa-ios-3

FIFA Dünya Kupası sekmesindeyse önümüzdeki haziranda Brezilya’da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası’na dair haber ve bilgilere en kestirme biçimde ulaşılabiliyor. Turnuvanın önümüzdeki cuma günü gerçekleştirilecek kura çekiminin de bu uygulama üzerinden canlı olarak takip edilebileceğini ayrıca belirtmek gerekiyor. 2014 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan takımlara dair bilgilere, Brezilya biletini nasıl aldıklarına dair detaylar bu sekme aracılığıyla görülebiliyor. Brezilya’nın maçlara ev sahipliği yapacak şehirlerini ve bu şehirlerde bulunan stadyumları yakından tanımayı isteyenler de yine bu sekme aracılığıyla isteklerini gerçekleştirebiliyor. Turnuvanın fikstürü de maç saatleri yerel olarak verilmiş biçimde bu sekmenin altında yer alıyor.

fifa-ios-4

FIFA Sıralaması sekmesinde FIFA üyesi ülkelerin düzenli olarak güncellenen sıralaması yer alıyor. Söz konusu sıralama erkek ve kadın futbolu olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılırken, kıta bazlı bir liste görmek isteyenlerin ekranın sağ üst kısmında yer alan ikona dokunup burada açılan listeden bir kıta seçmesi gerekiyor. FIFA’yı Keşfet sekmesiyse FIFA’nın futbolun gelişimi amacıyla tüm dünyada yürüttüğü çalışmaları barındırıyor.

fifa-android-1

Şu an için uygulama sadece İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Portekizce dillerini destekliyor. Dünya futbolunda ne olup bittiğini hızlı bir biçimde öğrenmek ve giderek yaklaşan 2014 Dünya Kupası öncesi havaya erkenden girmek isteyen futbolseverlerin FIFA uygulamasını mutlaka indirmesi gerekiyor.

İlgili >> iTunes App Store (iPhone), (iPad), Google Play

İLGİLİ HABERLER