Teknoloji

FBI’ın Android ve dizüstü bilgisayar mikrofonlarını aktive edebildiği söyleniyor

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) casusluk faaliyetleri son dönemde hem dünyada hem de ABD’de fazlasıyla konuşuluyor. NSA’nın çeşitli teknolojik ürünleri kullanarak evlerde gözetleme faaliyetleri yaptığı iddia edilmiş ve Microsoft’un Kinect sensörünün de NSA tarafından bu iş için kullanıldığı öne sürülmüştü. Bu iddialar henüz doğrulanmamışken, şimdi de FBI’ın ortamdaki konuşmaları kaydetmek için Android cihazlardaki ve dizüstü bilgisayarlardaki uzaktan aktive ettiği yönünde haberler ortaya çıktı.

fbi-bina-020813

The Wall Street Journal tarafından ortaya atılan bu iddianın kaynağı olarak eski bir devlet görevlisi gösteriliyor. FBI ve Google’dan şu ana kadar iddiaya ilişkin bir doğrulama veya yalanlama gelmezken, cep telefonlarını kullanarak ortam dinlemesi yapmanın yeni bir konsept olmadığı biliniyor. FBI 2004 yılında ”gezgin böcekler” adını verdiği cep telefonu mikrofonlarını kullanarak mafya üyelerini yakalamış, 2002’deyse başka bir operasyonda aracın acil arama sistemindeki mikrofondan faydalanmıştı. Eski FBI çalışanlarıysa kurum içinde özel bir grubun bilgisayarlara özel şirketlerden alınan gözetleme sistemlerini yerleştirerek dinleme yaptığını iddia etti.

Gazeteye konuşan kaynaklardan birine göre, ”Uzak Operasyonlar Birimi” adındaki özel grup, bu yazılımları bilgisayarlara yüklemek için kimi zaman USB sürücülerini kimi zamansa Truva atlarını kullanıyor. Gazetenin kaynağı FBI’ın sadece işine yarayan bilgileri topladığını iddia etse de, bu tarz bir işlemin bu kadar kolay gerçekleştirilmesi ve düzenli olarak yapılması kulağa oldukça rahatsız edici geliyor.

İlgili >> The Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER