Teknoloji

FATİH kapsamında alınacak ilk tabletler için öngörülen teknik özellikler belli oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi, yani FATİH kapsamında 14 milyon öğrencinin tablet bilgisayar sahibi olması hedefleniyor. Teknoloji dünyasının önde gelen oyuncuları da bu projeye ilgi gösteriyor. Proje ilk olarak Diyarbakır, Erzurum, Yozgat, Ankara, Balıkesir, Erzincan, Bingöl, Kayseri, İstanul, Rize, Karaman, Samsun ve Uşak’tan oluşan 13 pilot ilde başlayacak. Bu kapsamdan ilk tablet alımı için ihâleye de çıkıldı, hatta teklif alımı bugün bitti. Bu ilk ihâle 8500 adetlik bir tablet alımını içeriyor.

DarkHardware’ın haberine göre Devlet Malzeme Ofisi tarafından yayınlanan ihâle şartnamesi alınacak tabletlerin özelliklerini belirliyor. Tabletlerin işletim sistemi olarak Android 3.0 ya da Android 2.3.4’ün istendiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra tabletlerde Adobe Flash Player desteği de aranıyor. Bu iki koşul Apple’ın ihâleyi daha baştan kaybettiği anlamına geliyor. Apple’ın ürettiği iPad’in işletim sistemi iOS, üstelik iOS de Flash desteği sunmuyor.

Şartnamede Tablet 1, Tablet 2 ve Tablet 3 gibi üç farklı tablet sınıfı var. İlk iki sınıf 10.1 inç’lik, ikinci sınıf ise 8.9 inç veya 9.5 inç’lik ekran büyüklüklerini şart koşuyor. Buna bağlı olarak Tablet 1 ve 2’de 1280 x 800, Tablet 3’te ise 1280 x 768 ekran çözünürlüğü isteniyor. İşlemci olarak 1 GHz hızında tek çekirdekli ya da 800 MHz hızında çift çekirdekli işlemci istenirken, Tablet 1 ve Tablet 2 için 1 GB, Tablet 3 içinse 512 MB RAM öngörülüyor. 16 GB’lık dahili belek, USB, microUSB, dahili 802.11b/g/n Wi-Fi desteği istenen ortak özellikler arasında. Tablet 1 için 3250 mAh, Tablet 2 için 8600 mAh, Tablet 3 içinse 6000 mAh’lik batarya isteniyor.

FATİH projesiyle ortaya konan niyet iyi, ancak şartnamede istenen özelliklere bakıldığında sanki derse iyi çalışılmamış gibi görünüyor. Bir kere, Adobe Flash desteğini şart koşmaya gerek yok, çünkü gelecekte mobil ortamda zaten Flash diye birşey kalmayacak. Tablet 3 için yüksek boyutlu ekran ve çözünürlük istenirken Android 2.3.4 şartının da koşulmasına anlam veremedik. Bütün bunlar pilot çalışmada test edilip sonuçta umarız doğru bir seçim yapılacaktır.

İlgili – DarkHardware

İLGİLİ HABERLER