Teknoloji

Facebook’un Spartan Projesinin ayrıntıları ortaya çıktı, haftaya iPad uygulamasıyla tanıtılabilir

Facebook’un Project Spartan kod adlı HTML5 uygulama girişiminin gelecek hafta içinde lanse edilmesi bekleniyor. Mobil platform ile birlikte Facebook’un iPad uygulamasının da tanıtılması söz konusu.

Aslında Facebook’un iPad uygulamasının lansmanının Apple’ın salı günü düzenleyeceği iPhone 5 tanıtım toplantısında gerçekleştirmesi gibi bir beklenti söz konusu. Ancak Apple’ın sahneyi Facebook ile paylaşmak istememesi gibi bir ihtimal de göz önünde bulundurularak planlar yapılmış. Yani, önümüzdeki pazartesi günü Facebook’un mobil alandaki yeniliklerini görmemiz olası. Bu arada Facebook’a erkenden konan ve daha sonra kaldırılan bir sayfa Spartan Projesinin neye benzeyeceğini, kullanıcılara ve geliştiricilere ne gibi yenilikler sunacağını ortaya koyuyor.

TechCrunch tarafından dikkat çekilen ve Facebook mühendisleri bu sayfayı geri çekmeden önce alınan ekran görüntülerinde sistemin Favoriler, Mesajlar, Bildirimler, Arkadaşlık İstekleri ve Facebook mobil uygulama işlevlerinin entegrasyonu üzerine kurulduğu görülüyor. Uygulama arama, davet desteği ve uygulamaları favoriler arasına ekleme gibi işlevler, ayrıca iOS ve Android cihaz desteği de Spartan Projesinin ana unsurları gibi görünüyor.

Facebook’un Project Spartan ile birlikte hızla gelişen mobil uygulama pazarından pay kapma hevesinde olduğu belirtiliyor. Apple veya Google gibi geniş çaplı bir projeye atılmak istemeyen Facebook bunun yerine hazır bir teknolojiyi, HTML5’i kullanmayı tercih ediyor. Uygulama içi satışların Facebook Kredileri kullanılarak gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

Her ne kadar Facebook’un bu projeyle Apple’ı hedef aldığı düşünülmüş olsa da, sonrasında ortaya çıkan söylentiler sosyal ağ devinin bu projede Cupertino’yla işbirliği içinde çalıştığını işaret ediyor.

Galeri: Facebook Project Spartan
[nggallery id=692]

İlgili – TechCrunch

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER