Teknoloji

Facebook’tan e-posta adreslerini dışa aktaran Chrome eklentisine engelleme

Facebook’un yarın akşam saatlerinde gerçekleştireceği tanıtım etkinliğinde ne gibi bir yeniliğin açıklanacağını merakla bekliyoruz. Sosyal ağ devi bu yenilikle Google+’ın topladığı ilgiden çalmayı amaçlarken bir yandan da üyelerinin Google+’ya kaçmaması için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden bir tanesi de kullanıcıların Facebook’taki arkadaşlarını dışa aktarmalarına yardımcı olan Facebook Friend Exporter adlı Chrome eklentisinin engellenmesi oldu.

Facebook Friend Exporter, arkadaş listesindekilerin Facebook’a kayıt oldukları e-posta adreslerini çıkararak Google+’ya eklenmesini daha kolay hâle getiriyordu. Facebook bu eklentiyi servis sözleşmesine aykırı olacak şekilde otomatikleştirilmiş veri toplaması nedeniyle engelledi.

Söz konusu aracın geliştiricisi Mohamed Mansour Facebook’un arkadaşlarının e-posta adreslerini kullanıcı profil sayfalarında görüntülemeyi bıraktığını, bu nedenle dışa aktarıcı eklentinin çalışmayacağını dile getirdi. “Facebook arkadaşlarınızın bilgilerini dışa aktarmanıza izin vermemek için çok sıkı çalışıyor.” diye yorumda bulunan Mansour, Facebook’un bugün, yani 5 Temmuz 2011 tarihinden itibaren arkadaşların e-posta adreslerini profilden silmeye başladığına da dikkat çekti. Bu durumda da söz konusu eklentinin çalışması sekteye uğramış oldu.

Bu aracın farklı bir yöntem kullanacak güncellenmiş sürümünün yolda olduğu belirtiliyor. “Farklı bir tasarıma sahip yeni versiyon şu anda geliştirilmekte.” diye konuşan Mansour yine de kullanıcıları dışa aktarma işlemlerini günlük bazda yapmaları gerekeceği konusunda da uyarıyor.

Facebook ile Google’ın başa güreşme hamleleri nedeniyle kullanıcılar ilk kez tedirginlik yaşamıyor. Geçtiğimiz şubat ayında Google kullanıcıların Facebook kişi listesini Android cihazlarıyla eşleştirmelerini sağlayan eş zamanlama sürecini Nexus S’ten, Facebook’un söz konusu girdilerin dışa aktarımına izin vermeyeceği gerekçesiyle, çıkarmıştı. Öte yandan, Apple da iOS 5’e işletim sistemi seviyesinde entegre edeceği sosyal ağ olarak Facebook yerine Twitter’ı seçmişti.

İlgili –  ZDNet
İlgili – Facebook Friend Exporter

[Görsel – Slashgear]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER