Teknoloji

Facebook neredeyse insan seviyesinde performans gösteren yüz doğrulama teknolojisi geliştirdi

İnsanlar için yüz tanımak kolay bir iş olsa da, bilgisayarların aynı işi gerçekleştirmesi uzun zaman alabiliyor. Bu konu üzerinde çalışanlardan birisi de dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook. Şirket bir açıklama yaparak yüz doğrulama konusunda insanlara yakın performans gösteren bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. DeepFace adı verilen bu proje kapsamında geliştirilen teknolojinin yüzde 97.25 oranında doğru sonuç verdiği belirtildi. Aynı standartlar üzerinden gerçekleştirilen testlerde insanların elde ettiği doğruluk oranının yüzde 97.5 olduğu göz önüne alınınca DeepFace’in elde ettiği sonuç kulağa biraz daha etkileyici geliyor.

facebook-deepface-180314

DeepFace’te kullanılan teknolojiyle yüzün haritası 3D olarak çıkarılıyor. Ardından yüzdeki belirgin özellikleri karakterize etmek için renklerle filtreleme işlemi yapılıyor. Facebook’tan yapılan açıklamada sistemin öğrenme yeteneklerinin gelişmesi için 4030 kişiye ait 4.4 milyon etiketli yüz ifadesinin bulunduğu bir havuzdan faydalanıldığı belirtildi.

Projenin nihai kullanım alanıysa Facebook ile sınırlı kalmıyor. MIT Technology Review’de yer alan habere göre, Facebook DeepFace’i haziran ayında gerçekleştirilecek IEEE Bilgisayar Vizyonu ve Örnek Tanıma Konferansı’nda da görücüye çıkaracak ve araştırma dünyasından geri dönüş alacak. Facebook’un mevcut yüz tanıma teknolojisi 2010 yılının sonundan bu yana kullanılıyor.

İlgili >> Facebook, MIT Technology Review

İLGİLİ HABERLER