Teknoloji

Facebook yapay zeka ile dünyanın nüfus yoğunluğu haritasını çıkardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook yapay zeka nüfus yoğunluğu haritası

Facebook, dünyada nüfusun nerelere yoğunlaştığını ve bunun internet bağlantılarını nasıl etkilediğini görmek adına yapay zekanın gücünden faydalanıyor. Sosyal paylaşım sitesi, yapay zeka yardımıyla hazırladığı haritalar sayesinde dünyanın internet erişiminden yoksun yüzde 10’luk kısmı için en uygun bağlantı türlerini belirlemeye çalışıyor.

Projenin altında Facebook’un Connectivity Labs isimli biriminin imzası bulunuyor. Internet.org girişiminin teknik kanadı olarak nitelendirilebilecek olan bu birim, kırsal bölgelere ve gelişmekte olan ülkelere internet bağlantısını götürebilmek adına drone, uydu ve lazer yardımlı çözümler geliştirmeye çalışıyor. Facebook, daha gelişmiş haritalardan yardım alarak insanları çevrim içi yapmak için Wi-Fi bağlantı noktalarının mı yoksa hücresel bağlantının mı daha iyi olduğuna karar verebilecek. Bu çalışmaların nihai amacını ise Facebook’un üye sayısını artırmak şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Facebook Connectivity Labs, haritaların hazırlanması esnasında şirketin veri bilimi, altyapı, otomatik öğrenme ve yapay zeka birimleriyle işbirliğine gitti. 21.6 milyon kilometrekarelik alana yayılan 20 ülkenin uydu görüntülerini analiz eden bu koalisyon, toplamda 350 TB büyüklüğünde bir veri havuzunu inceledi. Facebook’un fotoğraflarda insanların yüzlerini tanımak için kullandığı görüntü tanıma motorunun da bulunduğu çeşitli bilgisayar vizyon tekniklerinin kullanımı sayesinde insanlar tarafından inşa edilen yapıların tespiti sağlandı. Facebook, söz konusu verilerin ulaşılması sırasında sosyal paylaşım sitesine yüklenen fotoğrafların kullanılmadığını özellikle vurguladı.

Facebook yapay zeka ve otomatik öğrenme tekniklerini kullanarak oluşturduğu haritaları geliştirdi. Şirket, söz konusu tekniklerin binaların temel hatlarının belirlenmesinde ve insanlar tarafından inşa edilmiş yapı barındırmayan bölgelerin tespitinde başarılı bir performans sergilediğini vurguladı. Sosyal paylaşım sitesi, ulaştığı verileri yıl içinde kamuoyuyla paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER