Teknoloji

Facebook yapay zeka ile internet götüreceği yerleri belirleyecek

facebook yapay zeka harita

Facebook yapay zeka teknolojisiyle dünya genelinde insanların yaşadığı bölgeleri daha etkin biçimde saptamayı amaçlıyor. Sosyal paylaşım sitesi, öz konusu teknoloji sayesinde Dünya yüzeyindeki 21.6 milyon kilometrekarelik alanda daha doğru nüfus haritaları oluşturma imkanına kavuşuyor. Böylelikle şirketin güneş enerjisiyle çalışan insansız hava araçlarıyla internet bağlantısı sağlayacağı bölgeleri tespiti mümkün hâle geliyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, 15.6 milyar uydu görüntüsünün yapay zekayla analiz edildiğini ve ve böylelikle insan topluluklarının yaşadığı yerleri gösterecek gelişmiş haritaların oluşturulabildiğini ifade etti. Zuckerberg, söz konusu haritaların herkesle paylaşılacağını ve diğer organizasyonların da bu haritalardan faydalanabileceğini dile getirdi. Özellikle enerji, sağlık ve ulaşım altyapılarının oluşturulmasında Facebook tarafından geliştirilen haritaların fazlasıyla işe yarayabileceğine inanılıyor.

Facebook’un söz konusu çalışmayı gerçekleştirmesinde, temel amacın internet erişimi olmayan veya kısıtlı olan kişileri daha iyi saptamak olduğu ise sır değil. Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası aracılığıyla yaptığı paylaşımda bu amacı saklamadı ve pek çok insanın sağlıklı veri bağlantısından uzakta yaşadığına dikkat çekti. Haritalar tarafından sağlanan bilgiler ile Facebook’un güneş enerjisiyle çalışan Aquilla isimli insansız hava aracını, doğru bölgelere yönlendirmek mümkün olacak.

Mark Zuckerberg, 5 milyar insanı internetle buluşturmayı kendisine hedef olarak belirlemiş durumda. Facebook CEO’su Hindistan’da yaptığı açıklamada, Internet.org girişimiyle 15 milyon kişiyi internetle buluşturduklarına dikkat çekmişti. Zuckerberg, evrensel internet erişiminin istihdamı, büyümeyi ve fırsat eşitliğini artıracağını da sözlerine eklemişti.

İLGİLİ HABERLER