Teknoloji

Facebook yalan haber yazan siteler konusunda Google’ın izinden gidiyor

facebook abd

facebook yalan haberGoogle’ın yalan haber yazan siteleri reklam ağından çıkaracağını açıklamasından kısa bir süre sonra Facebook’tan da benzer bir karar geldi. Sosyal paylaşım sitesi, yalan haber yazan internet sitelerini Facebook Kitle Ağı reklamlarını kullanmaktan engellediği kaynakların arasına ekleyeceğini açıkladı. Söz konusu listede daha öncesinde yanıltıcı içerikler barındıran ve yasadışı siteler bulunuyordu.

Facebook’tan konuya ilişkin olarak The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada, reklam ağı ile ilgili kısıtlama politikalarının yalan haber yapan siteleri de kapsayacak biçimde genişletildiği belirtildi. Kuralları ihlâl eden sitelere karşı hızlı biçimde aksiyon alınacağının altı çizilirken, ekibin hem yeni hem de mevcut yayıncıları kurallara uyumluluk konusunda yakından izleyeceği ifade edildi.

Facebook, ABD başkanlık seçimlerinde oynadığı iddia edilen rol nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Sosyal paylaşım sitesi, Demokratların aleyhine uydurulan yalan haberlerin yayıldığı bir numara mecra olarak değerlendirilmişti. Bu durum bazı öfkeli Demokratların Donald Trump’ın zaferinden Facebook’u sorumlu tutmasına yol açmıştı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sosyal paylaşım sitesinin seçimin kaderine etki ettiği iddiasını “çılgınca” olarak nitelemişti. Ancak Facebook yalan haber ile mücadele konusunda daha somut adımlar atması gerektiğini de kabul etmişti.

Facebook yalan haber ile mücadele konusunda reklam kesintisi sayesinde aşama kaydedebilir

Facebook reklam kısıtlaması yönünde karar alarak yalan haberler ile mücadele konusundaki niyetinin boş olmadığını gözler önüne serdi. Ancak sorunun çözümü konusunda sosyal paylaşım sitesinin daha somut adımlar atması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER