Teknoloji

Facebook USA Today’i hiçbir zaman beğenmediğini söyleyen biri tarafından dava edildi

Facebook’un beğeniler üzerinden yaptığı reklamlar şirketin bir davayla karşı karşıya kalmasına neden oldu. ABD’nin Colarado eyaletinde yaşayan Anthony ”Tony” DiTirro, USA Today gazetesinin Facebook sayfasını hiçbir zaman beğenmemesine rağmen, sosyal paylaşım sitesindeki arkadaşlarının kendisinin USA Today’i beğendiğine dair reklamlar gördüklerini belirtti.

facebook-usa-today-begenme-130114

Sosyal ağa karşı bir grup davası açan DiTirro, kendisi ve benzer bir duruma maruz kalmış diğer Facebook kullanıcıları için en az 750 dolarlık bir tazminat talebinde bulundu. ABD’nin Kaliforniya eyaletinin yasalarına göre, bir kişinin görüntüsü bir reklamda izinsiz olarak kullanılırsa o kişi için bir yasal tazminat hakkı doğuyor. Kaliforniya eyaletinin San Jose şehrinde açılan davada ilk olarak DiTirro’nun bir arkadaşının söz konusu reklamı gördüğü ve DiTirro’yu durumdan haberdar ettiği belirtilirken, DiTirro şikayetinde USA Today’in Facebook sayfasını beğenmediğinin ve gazetenin internet sitesini dahi ziyaret etmediğinin altını çizdi.

Şikayet dilekçesinde davacının USA Today hakkında kötü bir şey söylemediği, ancak gazetenin sürekli bir okuyucusu olmadığı ve gazetenin okunmasını teşvik edici bir harekette bulunmayacağının altı çizildi.

Facebook’un bu sahte onayının özellikle kullanıcı bilgisi dahilinde olmaması nedeniyle gizliliğin korunmasına yönelik federal yasalara da aykırı olduğu ifade edilirken, Facebook’tan GigaOM’a yapılan açıklamada suçlamanın dayanaksız olduğu ve sosyal ağın kendisini güçlü bir şekilde savunmayı planladığı belirtildi.

İlgili >> GigaOM

İLGİLİ HABERLER