Teknoloji

Facebook ücretsiz internet servisi Hindistan tarafından engellendi

facebook ucretsiz internet servisi

Facebook, gelişmekte olan ülkelere kısıtlı da olsa ücretsiz internet servisi sunma konusunda çalışmalar yapıyor. Söz konusu ülkelerden biri olan Hindistan’da işler pek de sosyal paylaşım sitesinin istediği biçimde gitmiyor. Ülkenin telekom sektörünün düzenleyicisi konumunda olan resmi kurum, Facebook ücretsiz internet servisi ile ağ tarafsızlığına zarar verilip verilmediğine dair bir inceleme başlatırken, inceleme süresince servisin engellenmesi yönünde karar alındı.

Facebook, “Free Basics” adını taşıyan programı için Hindistan’da mobil operatörlerden Reliance Communications ile işbirliği yapıyor. Yetkili kurumlar, bir operatörün web sitelerine erişim için farklı fiyat politikalarını uygulamasını ağ tarafsızlığı adına “endişe verici” olarak tanımlıyor.

Hindistan yetkili kurumları, Facebook ücretsiz internet servisi ile net tarafsızlığına bir zarar verilip verilmediği konusunda hükümde bulunmak için servisin detaylı hizmet şart ve koşullarını görmeyi bekliyor. Facebook ise bu süreçte servise yeniden erişim sağlanması için Reliance Communications ve yetkili kurumlarla görüşmelerini sürdürüyor.

Facebook Free Basics, geçtiğimiz yıl Internet.org girişiminin bir parçası olarak hayata geçmişti. Kullanıcılar program kapsamında Facebook, Facebook Messenger, BBC News, Wikipedia, Bing, AccuWeather gibi sitelere ücretsiz olarak erişebiliyor.

İLGİLİ HABERLER