Manşetler

Facebook videoları sesi açık şekilde otomatik oynatılmaya başlandı

facebook otomatik video
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook otomatik videoFacebook video platformunda birtakım değişikler gerçekleştirdiğini duyurdu. Bunların arasında videoların sesi açık şekilde otomatik olarak oynatılması şeklinde getirilen saptanmış ayar da bulunuyor. Bu demek oluyor ki, eğer telefonunuz sessiz moda ayarlanmadıysa veya bu ayarı Facebook’un mobil ayarlar paneli üzerinden devre dışı bırakmadıysanız, Haber Kaynağı içinde aşağı doğru kaydırarak gezinirken karşınıza çıkan her video otomatik olarak oynatılırken sesi de duyulacaktır.

Önceleri de haber kaynağında gezinirken gösterilen videolar otomatik olarak oynatılmaya başlanırdı. Ancak videoların sesi varsayılan olarak kapalı şekilde ayarlanmıştı. Facebook geçtiğimiz ağustos ayından bu yana videolarının sesinin otomatik olarak açılması özelliğini test ediyordu. Şimdi bu özelliği tüm kullanıcılar için önceden saptanmış şekilde ayarladı.

Facebook, oynatılan videoların sesinin Apple Music, Spotify veya diğer mobil uygulamaların sesini kesmeyeceğini söylüyor. Ayrıca şirket bu değişiklikle kullanıcıları esaret altına almak istemiyor. Telefondaki ayarlar üzerinden sesin otomatik olarak kapatılması mümkün olacak.

Bu değişiklik bir toplantı odasında veya sınıfta akıllı telefonu veya tableti üzerinde Facebook’un haber kaynağında gezinenleri zor durumda bırakabilir. O zaman Facebook neden böyle bir değişikliğe girişti? The Verge sitesine konuşan Facebook’un iş ortaklıklarından sorumlu başkan yardımcısı Dan Rose, birkaç yıl önce videoların otomatik olarak oynatılmasının insanlar için çok yeni olduğunu, artık zamanla alıştıklarını, nasıl çalıştığını bildiklerini kaydetti. Facebook, bu özelliğin ayarlar paneli içinde yer alan ‘Haber Kaynağındaki Videoları Sesle Başlat’ seçeneğinin kapatılarak devre dışı bırakılabileceğini de hatırlatıyor.

Şirket videoların sesini otomatik olarak açarak kullanıcıların platformunda paylaşılan videoları daha uzun süre boyunca izleyeceğini umuyor. Son birkaç yıldır Facebook, sosyal ağını hem kaydedilmiş hem de canlı yayınlanan videolar için bir uğrak noktası hâline getirmeye çalışıyor. Video şimdi şirketin temel odak noktaları arasında yer alıyor. Şirket öz kaynaklarını yeni özellikler için kullanıyor, uygulamalarının tasarımını düzenlerken videoyu ön planda tutuyor.

Videoları otomatik olarak oynatarak ve şimdi sesini de açarak Facebook, kullanıcıların uygulamalarını kullanma biçimini yeniden şekillendirmeyi hedefliyor. Örneğin YouTube’da kullanıcıların karşısına bir video çıktığında otomatik olarak başlar ve sesi de açıktır. Facebook kullanıcıların kendi video platformu için de aynı düşünceyi taşımasını istiyor. Uygulamalarının sadece yazı, fotoğraf ve bağlantı paylaşımından öte, video paylaşımı ve tüketimi için de en çok kullanılan noktalardan bir tanesi olmasını istiyor.

İLGİLİ HABERLER