Manşetler

Facebook Oculus’u 2 milyar dolara satın alarak sanal gerçekliğe el atıyor

Facebook sanal gerçeklik teknolojileri alanında faaliyet gösteren ve Oculus VR sanal gerçeklik aygıtının yaratıcısı olan Oculus şirketini 2 milyar dolara satın alıyor.

oculus-rift-clove-090114

Facebook Oculus’un oyun alanındaki mevcut konumunu aralarında iletişim, medya, eğlence, eğitimin de yer aldığı yeni alanlara açmayı planlıyor. Tabii ki, bunların paralelinde oyun sektörü de odakta kalmayı sürdürecek.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Oculus’u oyun dışında diğer birçok deneyim için bir platform hâline dönüştüreceklerini dile getirdi. Sadece bir aygıtı kafaya geçirerek bir doktora yüz yüze muayene olmanın, dünyanın dört bir yanındaki öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelmenin mümkün olabileceğini vurguladı.

Oculus’un Kaliforniya’nın Irvine şehrindeki merkezi yerinde kalmayı ve Oculus Rift için geliştirme çalışmaları yapmayı sürdürecek.

Zuckerberg, sanal gerçekliğin gerçekten yeni bir iletişim platformu olduğunu, gerçek anlamda bir yerde bulunma hissini yaşayarak hayatınızdaki kişilerle sınırsız alan ve deneyimleri yaşayabileceğinizi vurguladı. Bunun sayesinde arkadaşlarla çevrimiçiyken sadece anı değil, tüm deneyim ve maceraları da paylaşmanın mümkün olabileceğini belirtti.

Oculus VR kafaya geçirilen ve içinde yüksek çözünürlüklü OLED ekran barındıran bir aygıt. Görüşünüzü kafanızı çevirdiğiniz yöne göre ayarlıyor ve size gerçekten sanki sanal bir ortamdaymışsınız hissini yaşatıyor. Oculus VR aygıtının 2014 sonu veya 2015 başında piyasaya çıkacağı açıklanmıştı. Oculus veya Facebook’tan satın almanın bu takvimi etkileyip etkilemeyeceğine dair bir açıklama gelmedi.

Oculus’un kurucusu ve CEO’Su Brendan Iribe da Mark Zuckerberg ve Facebook ekibiyle dünyaaki en iyi sanal gerçeklik platformunu sunmak için heyecanlı olduklarını dile getirdi.

2 milyar dolarlık anlaşmanın 400 milyon dolarlık kısmı nakit paradan oluşacak, ayrıca 23.1 milyon Facebook hissesi de (21 Mart 2014 tarihinden önceki 20 işlem gününün ortalama değeri olan 69.35 dolarlık birim hisse fiyatı üzerinden belirlenen 1.6 milyar dolar değer ile) verilecek. Oculus’takilerin belirli başarılara ulaşması hâlinde alacakları 300 milyon dolarlık ek prim ve hisse senedi vaadi de bulunuyor.

Satın almanın 2014’ün ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

İlgili >> Facebook

İLGİLİ HABERLER