Eğlence

Facebook Live ile gruplar ve etkinlikler içinde canlı yayın yapılabilecek

facebook live

Facebook’un canlı video yayını servisi Facebook Live, keşfi ve paylaşımı kolaylaştıracak yeni özellikler kazanıyor. Sosyal paylaşım sitesi, Twitter’ın canlı yayın platformu Periscope’a karşı elini güçlendirmek için 1 milyarın üstüne çıkan kullanıcı sayısından ve yerleşik sosyal özelliklerinden faydalanmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda gruplar ve etkinlikler içinde canlı yayın yapmayı mümkün kılan Facebook; gerçek zamanlı reaksiyonlar, arkadaşlara canlı yayın izlemeleri için davet gönderme ve 60 ülkedeki canlı yayınları gösteren harita gibi özellikler sayesinde kullanıcıların canlı yayınlarla daha sıkı biçimde etkileşim içine girmeleri mümkün hâle gelecek. Söz konusu 60 ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Yani Türkiye’deki Facebook kullanıcıları da canlı yayın imkanından faydalanabilecek.

En büyük ve en mantıklı yenilik olarak etkinlikler ve gruplar içinde canlı yayın yapılabilmesi ön plana çıkıyor. Bu özellik sayesinde bir konseri, bir yarışı veya bir yardım etkinliğinin önemli anlarını çok daha geniş kitlelere ulaştırmak mümkün olacak. Bir etkinliğe katılmak isteyen, ancak bu isteğini gerçekleştiremeyenler de canlı yayın özelliği sayesinde etkinliğe uzaktan da olsa katılım gösterebilecek. İçerik sahiplerine videoya uygulayabilecekleri beş adet filtre sunan Facebook, kullanıcılara yakında doğrudan canlı yayınlara ikon yerleştirme imkanı da sağlayacak.

Videolara ilişkin duygu ve düşüncelerini yorum yapmadan aktarmak isteyenler için Facebook, Periscope’un canlı reaksiyon özelliğini kendi sistemine uyarlıyor. Kullanıcılar, videolara Facebook’un yeni his sembolleriyle yorum bırakabilecek. Videoyu canlı olarak izleyenler, gerçek zamanlı olarak yapılan yorumları ve gönderilen reaksiyonları da görebilecek.

facebook live

Videoların keşfini kolaylaştırmayı isteyen Facebook, mobil platformlar için geliştirdiği “Live Video Destinations” özelliğini de duyurdu. Bu özel bölüm sayesinde kullanıcılar hem popüler videoları hem arkadaşlarının yayınlarını hem de ilgilendikleri konulara dair içerikleri daha kolay görebilecek. Bu sekmede bulunan “Canlı yayına başla” butonu ise kullanıcılara tek dokunuşla kendi canlı yayınlarını başlatma imkanını veriyor. Masaüstü kullanıcıları ise Facebook Live Map özelliğiyle 60 ülkede yapılan canlı yayınları daha hızlı biçimde keşfedebilecek. Kullanıcılar “Davet Et” butonuyla arkadaşlarını yayınlara çağırabilecek.

Facebook canlı video yayınlarına YouTube, Periscope ve Meerkat gibi rakiplerinden sonra başlasa da, konuyu yüksek öncelikleri arasına yerleştirdiği rahatlıkla anlaşılıyor. Canlı videoları akışların en tepesinde göstermeye başlayan ve kullanıcılarını canlı yayınlardan bildirimlerle haberdar eden Facebook, yeni özelliklerinin dağıtımını önümüzdeki haftalar itibarıyla tamamlamayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER