Teknoloji

Facebook kullanıcı paylaşımlarını daha iyi algılamak adına bir ”yapay zeka” ekibi kullanıyor

facebook yapay zekâ yuz tanima

1 milyarı aşkın kullanıcıya sahip olan Facebook, kullanıcılarından gelen verileri daha iyi analiz etmek adına ”derin öğrenme” isimli bir yapay zeka yöntemi kullanıyor. ”Yapay Zeka” kelimesinin İngilizce’deki karşılığının baş harflerinden hareketle ”AI Team” olarak adlandırılan sekiz kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje ile Facebook kullanıcıların paylaşımlarının arkasındaki anlam ve önemi kavramayı hedefliyor. MIT Technology Review tarafından yayınlanan habere göre, ekibin bu hedefi başarması durumunda s0syal ağ kullanıcı hareketlerni tahmin edip kullanıcılara buna uygun içerik ve reklam gösterebilir.

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Facebook ”derin öğrenme” metodunu tüketici davranışlarını analiz etme konusunda kullanmayı planlayan ilk teknoloji şirketi değil. Google ve ünlü futurist Ray Kurzweil de söz konusu tekniği web aramasında ve doğal dil işlemesinde kullanıyor. Google geçen yıl derin öğrenme tekniği ile YouTube videosunda kedilerin olduğunun algılanmasını sağlamış ve bunu yazılımdan gelen herhangi bir bilgi olmamasına rağmen gerçekleştirmişti IBM’in Watson isimli süper bilgisayarı ülkemizde ”Büyük Risk” adıyla gösterilen yarışma programı ”Jeopardy” de insanları derin öğrenme yöntemini kullanarak yenmeyi başarmıştı.

Halihazırda Facebook kullanıcılarının Haber Kaynakları’nda 1500’den fazla paylaşım görmesi mümkün olsa da, şirket bu sayıyı 30 ila 60 arasına indirerek kullanıcılarının ilgisini çekeceğini düşündüğü içerikleri sergiliyor. Ancak şirket tarafından MIT Technology Review’e yapılan açıklamada, bundan daha iyisinin başarılabileceği belirtiliyor. Facebook CTO’su Mark Schroepfer veri setinin inanılmaz büyüklükte olduğunu, insanların sürekli yeni arkadaşlar edindiğini ve mobil teknolojilerdeki gelişim sayesinde insanların sürekli çevrim içi olduğuna dikkat çekti ve insanların sürekli olarak Haber Kaynakları’nı kontrol ettiğini belirtti. Schroepfer derin öğrenme sayesinde kullanıcılara fotoğraf organizasyonunda yardımcı olunabileceğini ve neleri paylaşabilecekleri konusunda fikir verilebileceğini de sözlerine ekledi.

İlgili >> MIT Technology Review

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER