Eğlence

Facebook video korsanlarının ensesine çökmeye hazır

facebook hizmet türkiye

facebook-logo-230415

Son bir yıldır video konusuna daha fazla ağırlık vermeye başlayan Facebook, bir video korsanlığı sorunu olduğunu sonunda kabul etti. Sosyal paylaşım sitesi, sorunun çözümü için mesai harcamaya başlayacağını açıkladı.

“Video eşleştirme teknolojisi” adını verdiği bir teknolojiyi dağıtan Facebook, içerik sahiplerinin bir videonun kendilerine ait olduğunu söyleme ve gerek duyulması durumunda videoyu kaldırma imkanı verecek.

Facebook böylelikle YouTube’un Content ID sisteminin bir benzerini oluşturma konusunda ilk adımını atmış oldu. YouTube, Content ID’yi telif ve korsan problemlerinin önüne geçmek adına yıllar içinde hazırlamıştı. Yıllarca video pazarını görmezden geldikten sonra önemini farkeden Facebook’un söz konusu aracı hazırlama konusunda geç kaldığını belirtmek gerekiyor.

Facebook’tan yapılan açıklamada, bazı içerik ortaklarının içeriklerinin üçüncü partiler tarafından sıklıkla kullanılmasından rahatsızlık duyduğu belirtildi ve bunun videoların hazırlanmasında emek harcayanlara haksızlık olduğunun altı çizildi. Facebook, videolara gelen övgülerin asıl emek sahiplerine yönelmesi gerektiğini de vurguladı.

Geride kalan bir yıllık dönemde kullanıcıları video yüklemeleri ve izlemeleri konusunda bir hayli teşvik eden Facebook, geçtiğimiz nisan ayında platformda her gün izlenen video sayısının 4 milyarı bulduğunu açıklamıştı. Aradan geçen yaklaşık 5 ayın ardından bu rakamın çok daha yüksek bir seviyeye ulaşmış olması muhtemel gözüküyor.

Facebook’un korsan önleme aracının dağıtımına başlamasıyla birlikte içerik ortakları da aracı test etmek için vakit kaybetmedi. Facebook’un korsan önleme sisteminden faydalanmak için korunması amaçlanan videoların sisteme yüklenmesi gerekiyor.

Facebook’un YouTube’un Content ID sistemini tamamen uygulaması için ise uzun bir yol yürümesi gerekiyor. Sosyal paylaşım sitesi, Content ID benzeri bir model geliştirmekten şu an için oldukça uzak konumda.

Video yapımcıları ve dağıtımcılarının Facebook’taki korsan videolar konusundaki rahatsızlıklarını daha yüksek sesle dile getirmeye başlaması, Facebook’u korsan videolar konusunda harekete geçmeye teşvik etmişe benziyor. Bu girişimlerin kısa vadedeki etkisini görmek içinse biraz daha beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER