Manşetler

Facebook kendi cep telefonunu mu geliştiriyor?

Eğer bugün TechCrunch’ta çıkan haber doğruysa, Facebook da giderek kızışan akıllı telefon yarışına kendi geliştirdiği bir mobil cihazla katılacak. “Proje hakkında bilgisi olan” bir kaynağın aktardığına göre, sosyal ağ sitesi iki üst düzey çalışanını Facebook kişileriyle derin entegrasyona izin veren bir akıllı telefon geliştirme görevi için atadı.

Kaynağın dediğine bakılırsa Facebook Apple ve Google’ı kendine birer rakip olarak görüyor. Aslında Android platformunda Facebook entegrasyonu oldukça ileri seviyede, kezâ iPhone’daki Facebook uygulaması da telefon defteriyle eşzamanlama yeteneğine sahip. Bu arada site söz konusu cihazın giriş seviyesi pazara odaklanacağı, telefonun 50$ ya da daha ucuza satılacağını iddia ediyor, bu durumda Facebook’un telefonu akıllı telefonlardan çok normal cep telefonlarına rakip olacaktır. TechCrunch’ın konuyla ilgili makalesinde Facebook ve daha önce INQ ile Spotify markalı bir cep telefonu geliştiren Spotify yatırımcısı Li Ka-Shing’in Facebook cihazı için biraraya geldikleri de belirtiliyor.

Joe Hewitt ve Matthew Papakipos’un “bu proje için gizli bir şekilde çalıştıklarını” belirten TechCrunch, Facebook çalışanlarının bile bu plandan haberdar olmadıklarını vurguluyor. Hewitt ve Papakipos’un ikisi de daha önce mobil alanda çalışmıştı. Papakipos Facebook’un iPhone uygulamasını geliştirmişken Hewitt de geçtiğimiz Haziran ayına kadar Google’ın Chrome OS ekibinin başında bulunuyordu.

Tüm bu bilgilerin ışığında gelecekte bir Facebook telefonu görebilir miyiz? Henüz ortada kesin birşey yok, şirket hâlihazırda yeterince kalabalık olan akıllı telefon pazarında kendine bir fırsat yaratabilir mi, tartışılır. Eğer şirket büyük oyuncular konusunda endişeleniyorsa, o halde giriş seviyesi cihaz sınıfını da hedeflemiyor olmalı. Ayrıca şirketin sosyal ağlar alanındaki liderliğini donanım ve servisler alanında sürdürebileceği konusunda çok da emin değiliz, çünkü bu alanda Microsoft, Google, Apple, RIM ve Nokia gibi işinin ehli ve tecrübeli oyuncular bulunuyor.

Teknolojik cihazlar dünyasındaki her dedikodu gibi buna da şüpheyle yaklaşın. Bu konuyu yakın takibe aldık ve gelişmeleri de sizlere anında aktaracağız.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER