Teknoloji

Facebook iOS uygulaması yapay zeka ile görme engellilere fotoğrafları gösterecek

facebook ios yapay zeka

Görme engelliler için sosyal ağ deneyimini geliştirmek için çalışmalar yapan Facebook, iOS uygulamasında görme engellilerin fotoğrafları “görmelerine” yardımcı olacak.

Facebook iOS uygulaması, yapay zekanın da yardımıyla kullanıcıların karşısına çıkan her fotoğraf için otomatik olarak bir tanım oluşturacak. iOS’te bir ekran okuyucusundan yararlanan kullanıcılar, fotoğraftakilerin listesini sesli olarak duyabilecek. Kullanıcılar, “Fotoğrafta dış mekanda gülümseyen üç kişi bulunuyor.” gibi ifadeleri işitebilecek.

Söz konusu tanım cümleleri, Facebook tarafından “Otomatik Alternatif Metin” olarak adlandırılıyor ve resimlerin alt metni olarak oluşturuluyor. Standart bir HTML yeteneği olan söz konusu özellik, ekran okuma araçlarından yararlanan görme engellilere daha fazla erişim seçeneği sunma ve mevcut erişim imkanlarını artırma amacıyla tasarlanmış.

Özelliğin arkasında bulunan yapay zeka, fotoğrafta nelerin olduğunu saptamak için Facebook’un nesne tanıma teknolojisinden yararlanıyor. Şirketten yapılan açıklamada, özelliği mevcut haline getirmek için 10 ay boyunca çalışıldığı belirtildi. Beyni taklit eden nöral ağlar, milyonlarca örnekle eğitildikten sonra görüntüleri tanımlayabilecek hâle geldi.

Facebook’un yapay zeka yardımıyla görme engelliler için geliştirdiği otomatik alternatif metinleri şimdilik tüm kullanıcılar duyamıyor. Sadece İngilizce olarak sunulan özelliğe ilk etapta ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki iOS cihaz sahibi Facebook kullanıcıları erişebiliyor. Ancak Facebook’tan yapılan açıklamada, özelliğin yakında daha fazla platformu, daha fazla dili ve daha fazla ülkeyi kapsama alanı altına alacağı belirtiliyor. Sosyal paylaşım sitesi, yapay zeka çalışmalarının meyvelerini daha somut biçimde toplar hâle geldiğini de gözler önüne sermiş oluyor.

İLGİLİ HABERLER