Teknoloji

Facebook Internet.org girişimini bütün mobil operatörlere açtı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-internet-org-290715

Facebook Internet.org girişimini duyurduktan yaklaşık bir yıl sonra, herhangi bir mobil operatörün temel çevrim içi servisler için ücretsiz internet erişimi sunma girişimine kayıt olmasına izin vermeye başladı.

Internet.org ilk olarak Afrika’da faaliyete geçti, ancak geçen zamanla birlikte genişleyerek 17 ülkede hizmet vermeye başladı. Ülkeler arasında Hindistan gibi yoğun nüfuslu bir ülke de bulunuyor. Bununla birlikte Internet.org üç kıtaya yayılmış durumda, ancak sadece seçilmiş mobil operatörlerle çalışılıyordu.

Facebook şimdi daha fazla mobil operatörün programa katılmasını hedefliyor. Özel bir portal hazırlayan Facebook buradan mobil operatörlerin başvuru yapmasına izin veriyor. Ayrıca bu portal üzerinde çeşitli istatistikler de paylaşılıyor. Facebook, Internet.org’un ücretsiz temel servislerin çıkmasının ardından mobil şebekelere ortalamayı yüzde 50’yi aşkın bir oranda geçecek şekilde daha hızlı yeni kullanıcı kazandırdığını, bunların yarısından fazlasının da ilk 30 gün içinde veri için para verdiğini ve internete eriştiğini söylüyor. Internet.org’un sadece insanların hayatını değiştirmediğini, mobil operatörlerin abone tabanını da genişlettiğini vurguluyor.

 

Internet.org’un sadece tercih edilen web sitelerine erişim izni verdiğine dair suçlamalar ve ateşlenen net tarafsızlığı tartışmalarıyla ilgili olarak, Facebook yayınladığı blog yazısında hedefinin mümkün olduğu kadar çok mobil operatör ve geliştiriciyle çalışacak bağlantı kurmanın avantajlarını genişletmek olduğunu söylüyor.

Teoride bu herhangi bir geliştiricinin Internet.org üzerinden sunulabilecek servisler geliştirebileceği anlamına geliyor. Ancak bunun maliyetinin ne olacağı, geliştiricilerin üstünde çalışması gereken düzenlemelerin neler olduğu gibi sorular cevapsız kalmayı sürdürüyor.

 

Facebook dünyada daha fazla nüfusun internete bağlanmasını, doğal olarak Facebook’a da bağlı kalmasını istiyor. Ne kadar mobil operatörün bu amaçta Facebook’a katılacağını ve Facebook’un Hindistan gibi sıkı düzenlemelerin bulunduğu ülkelerde nasıl bir yönetim uygulayacağını göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER