Teknoloji

Facebook yeni ”Devlet Talepleri Raporu”nu yayınladı

facebook yapay zekâ yuz tanima

Facebook ilkini geçtiğimiz yılın ağustos ayında yayınladığı Devlet Talepleri Raporu’nun ikincisini yayınladı. Şirketin baş hukuk müşaviri Colin Stretch, raporun yayınlandığını resmi Facebook blogu aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. Sosyal paylaşım sitesi Devlet Talepleri Raporu’nu devletleri faaliyetleri konusunda daha şeffaf olmaya teşvik etme amacıyla yayınladığının altını çizdi.

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Facebook bu raporu yayınlamasının altında yatan bir diğer neden olarak ise insanların devletlerden gelen taleplerin doğasını anlaması ve bu taleplere cevap verilirken izlenen süreçler hakkında bilgi kazanması yönündeki isteğini gösterdi. Raporda ülkelerden gelen taleplerin sayısı, taleplerde belirtilen kişi veya kullanıcı hesaplarının sayısı, Facebook’un yerel yasalara uygun davranmak doğrultusunda karşıladığı taleplerin yüzdesi ve devletlerden gelen içerik sınırlama taleplerinin sayısı gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

Rapora bakıldığında devlet taleplerinin büyük çoğunluğu soygun veya kaçırılmalar gibi suç vakalarıyla ilgili olarak geldiği görülüyor. Türkiye’ye bakıldığında bir önceki rapora göre devlet taleplerinin sayısında önemli bir değişiklik olmadığı dikkat çekiyor. 2013’ün ikinci yarısında devlet tarafından Facebook’a gönderilen talep sayısı 129 olurken, ABD’de bu rakam 12 bin 598 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Facebook’un Türkiye’de erişimi sınırlandırdığı içerik sayısıysa 2 bin 14 oldu. Söz konusu içeriklere erişimin sınırlandırılmasında Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hakareti yasaklayan yerel yasalara aykırı olmalarının önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Facebook gelecekte de bu raporu yayınlamayı sürdüreceğini açıkladı.

İlgili >> Facebook

İLGİLİ HABERLER