Teknoloji

Facebook’un yeni güvenlik şefi Flash’ın son kullanma tarihinin açıklanmasını istiyor

adobe flash

adobe-flash-logo-080715

Facebook’un çiçeği burnunda güvenlik şefi Alex Stamos, Adobe’ye çağrıda bulundu ve Flash için bir son kullanma tarihinin açıklanmasını istedi. Şahsi Twitter hesabı aracılığıyla görüşlerini paylaşan Alex Stamos, güvenlik uzmanlarının ortak endişelerini dile getirdi ve Flash’ın pek çok siber saldırıya açık bir ortam hazırladığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta casus yazılım şirketi Hacking Team’den çalınan 400 GB’lık veriler internete sızmış ve Flash sayesinde siber korsanların bilgisayarlara web siteleri üzerinden zararlı yazılım yerleştirebildiği ortaya çıkmıştı. Adobe söz konusu açığı kapatmak için hemen bir yama yayınlasa da, Hacking Team’in hatayı ”son 4 yılın en güzel Flash açığı” şekinde tanımlaması açığın uzun süredir bilindiğini ve geçmişte sık sık kullanıldığını ortaya koyuyor. Adobe bu yıl içinde Flash için iki acil güvenlik güncellemesi yayınlamak zorunda kalmıştı.

Bu uzun açık listesi, Stamos’un Flash’a karşı tutumunu daha anlaşılır kılıyor. Ancak teknoloji dünyasında Flash’a yönelik öfkenin daha uzun bir geçmişi bulunuyor. Eski Apple CEO’su Steve Jobs, 2010 yılında ”Flash Hakkında Düşünceler” isimli bir yazı kaleme almış ve Apple’ın ürünlerinde Adobe yazılımlarına neden izin vermediğini açıklamıştı. Jobs yazısında performans, pil ömrü ve güvenliği en önemli üç sorun olarak nitelemiş ve Flash’ın 2009’un en kötü güvenlik siciline sahip yazılımlarından biri olduğunu ifade etmişti.

John Stamos, Adobe’den Flash’ın fişini anında çekmesini istemese de, yazılımın son kullanma tarihini açıklanmasını istedi. Stamos, bu tarihin açıklanmasıyla birlikte web sitelerinin HTML5 gibi güvenli çözümlere geçiş takvimlerini oluşturabileceklerini dile getirdi. Facebook oyunlarında ve YouTube’da Flash döneminin sona ermesi yazılımın kullanım alanını önemli ölçüde daraltsa da, Stamos’un arzuladığı Flash’a veda sürecinin özellikle küçük şirketler için zorlu geçmesi muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER