Teknoloji

Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü Mali saldırısından sonra devreye girmedi

facebook-guvenlik-durumu-kontrolu-231115

Facebook, 13 Kasımda Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından Güvenlik Durumu Kontrolü özelliğini aktif hâle getirmiş ve söz konusu aracı ilk kez bir doğal afet dışında kullanmıştı. Şirketin bu kararı kimi çevrelerden takdir görse de; daha öncesinde Ankara veya Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen terör saldırılarında böyle bir uygulamaya gidilmemesi, Facebook’un Batı’daki ülkelere ayrıcalıklı davrandığı iddialarının dillendirilmesine yol açmıştı.

Sosyal paylaşım sitesi söz konusu iddiaları yalanlarken, Nijerya’da gerçekleşen terör saldırısının ardından da Güvenlik Durumu Kontrolü’nü devreye sokarak samimiyetini göstermeye çalışmıştı. Ancak geçtiğimiz cuma günü Mali’de yaşanan rehine krizinde Güvenlik Durumu Kontrolü aracının çalıştırılmaması, eleştiri oklarının yeninden Facebook’a çevrilmesine neden oldu.

Mali’de teröristlerin bir otele düzenlediği rehine eylemiyle birlikte, Güvenlik Durumu Kontrolü aracının aktif hâle getirilmesi yönündeki talepler sosyal paylaşım sitesine iletilmeye başlandı. Ancak daha önce yaptığı açıklamalara rağmen, bu taleplere olumlu yanıt vermeyen Facebook, Güvenlik Durumu Kontrolü aracını devreye sokmadı.

Güvenlik Durumu Kontrolü aracının açılması konusunda insiyatif tamamen Facebook’un elinde bulunuyor. Daima hazır ve nazır olan aracın kullanımı konusunda kararı sosyal paylaşım sitesi veriyor. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü, doğal afetlerin ardından kullanıcıların arkadaşlarının ve ailelerinin iyi olup olmadığından daha kolay haberdar olabilmesi için tasarlanmıştı.

Beyrut ve Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarının doğası gereği, saldırı sonrasında Güvenlik Durumu Kontrolü aracını çalıştırmak çeşitli riskler barındırabiliyor. Terör saldırılarının devamının gelip gelmeyeceğini o anda kestirmek pek kolay olmadığı için, Facebook’ta kendisini “güvenli” olarak işaretleyen birinin daha sonra tehlikeli bir durumda kalması ihtimaller arasında yer alıyor. Mali’deki olay ise özünde rehine odaklı bir eylem olduğu için Güvenlik Durumu Kontrolü aracının kullanımı için daha uygun gözüküyor. Dolayısıyla şirketin “eylemsiz” kalması, biraz daha fazla merak uyandırıyor.

Facebook, Güvenlik Durumu Kontrolü’nü Mali saldırıları esnasında neden aktif hâle getirmediği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak bu karar, Facebook’un aracının kullanım motivasyonlarının daha sık sorgulanmasına neden olacak gibi gözüküyor. Şirket CEO’su Mark Zuckerberg, terörle bağlantılı ölümlerin azaldığını belirtse de, yaşananların genç CEO’yu doğrular nitelikte olduğunu söylemek pek mümkün değil.

İLGİLİ HABERLER