Teknoloji

Facebook Free Basics Mısır’da ağ tarafsızlığı için yasaklanmadı

facebook free basics

Facebook Free Basics programıyla Mısır’daki kullanıcılara da ücretsiz internet hizmeti sunuyordu. Ancak Mısır hükümeti, geçtiğimiz kasım ayının sonlarında ağ tarafsızlığını gerekçe göstererek programı yasaklamıştı. Reuters tarafından yayınlanan bir haber, Mısır tarafından alınan kararın altında yatan sebebin ağ tarafsızlığı olmadığını ortaya koyuyor.

Facebook’un Mısır hükümetine Free Basics programından faydalanan kullanıcıları takip için izin vermemesinin yasaklama kararının asıl nedeni olduğu belirtildi. O dönemde Mısır hükümeti tarafından yapılan açıklamada sadece mobil operatör Etisalat Mısır’ın ücretsiz internet servisi sunmaya yetkisi olduğu belirtilmiş, ancak izleme faaliyetlerinin sekteye uğramasından bahsedilmemişti.

Reuters’in kaynakları, Mısır hükümetinin talepleri konusunda bilgi vermezken, Facebook’un kurduğu güvenlik sisteminin aşılması için planlanan yöntem de belirsizliğini koruyor. Ülkede 3 milyondan fazla kişinin Free Basics’e abone olduğuna dikkat çeken Facebook, bunlardan 1 milyonunun internete ilk kez bağlandığını belirtmişti.

Free Basics servisinin problem yaşadığı tek ülke Mısır değil. Facebook’un ücretsiz internet servisi, ağ tarafsızlığını ihlâl ettiği gerekçesiyle Hindistan’da da telekom düzenleme kurulu tarafından yasaklanmıştı. Free Basics, kullanıcılara bazı web sitelerine bağlantı ücreti ödemeden erişme imkanı veriyor. Söz konusu siteler, operatörlerden gelen öneriler doğrultusunda Facebook tarafından seçiliyor.

Sosyal medya şirketi, servisi “insani bir çaba” olarak değerlendiriyor. Bu yaklaşımda Free Basics üzerinden haberlere, hava durumuna ve sağlık bilgilerine erişilmesi önemli bir yer tutuyor. Ancak platforma karşı çıkanlar, Facebook’un Free Basics ile kullanıcı verilerini topladığına dikkat çekiyor. Servis halen 37 ülkede faaliyet gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER