Teknoloji

Facebook’un güneş enerjisiyle çalışan drone’u ilk tam test uçuşunu gerçekleştirdi

facebook drone aquillaFacebook drone yardımıyla dünyanın ücra noktalarına yüksek hızda internet bağlantısı götürme yolundaki çalışmalarına yaklaşık iki yıl önce başlamıştı. Bunun için “Aquilla” adını taşıyan bir insansız hava aracı tasarlayan şirket, gerçekleştirdiği test uçuşuyla projenin hazır hâle gelmesi konusunda önemli bir adım attı. Facebook’tan yapılan açıklamada, Aquilla’nın 28 Haziranda gerçekleştirilen test uçuşunda 96 dakika havada kaldığı ve yer kontrol ekibinin otomatik pilot sistemini, aerodinamiği ve drone’un radyo alıcılarını test ettiği belirtildi.

Tam ölçekli Aquilla’nın kanat genişliği ticari bir yolcu taşıma uçağınınkine yakın olsa da, ağırlık bakımından standart bir otomobille aynı seviyede duruyor. İnsansız hava aracı 5 bin watt güç ile 60 bin feet yükseklikte seyredebiliyor. Sarfedilen güç miktarının üç adet saç kurutucusunun sarfettiği güç miktarına eşit olduğunu belirtmek gerekiyor.

Facebook insansız hava araçlarının iki ay boyunca gökyüzünde süzülmesini istiyor. Dolayısıyla şirketin önünde daha gidecek uzun bir yol olduğunu belirtmek gerekiyor. Test süresince yaşanan tek problemin iniş öncesinde yaşanan bir yapısal sıkıntı olduğu açıklanırken, inişte herhangi bir problemin yaşanmadığının altı çizildi.

Facebook drone projesinde yaşanabilecek sorunların farkında

İlk test başarılı olsa da, Facebook drone ekibi sonraki testlerde yaşanabilecek bazı problemleri şimdiden işaret ediyor. İnsansız hava aracının bataryalarını şarj edebilecek kadar güneş ışığı alıp alamayacağı, ekibi düşündüren ilk nokta olarak ön plana çıkıyor. Ekip, Aquilla ile sunulacak çözümün başarıya ulaşabilmesi için mevcut ağ altyapısına ekonomik bir alternatif teşkil etmesinin de önemini vurguluyor.

İLGİLİ HABERLER