Teknoloji

Facebook 5 milyar dolarlık halka arz başvurusunu yaptı, şirketin mâli durumu açığa çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, halka arz için beklenen resmi başvurusunu yaptı. Morgan Stanley ve Goldmans Sachs tarafından yürütülecek halka arz işlemi süreci sonunda Facebook yılın ilerleyen aylarında borsada işlem görmeye başlayacak ve hisse senetleri FB sembolüyle temsil edilecek.

Başvuru dokümanlarına göre şirket 5 milyar dolar para toplamayı hedefliyor. Bu da şirketin en son 50 milyar dolar olarak belirtilen şirket değerinin çok daha yukarılara çıkması bekleniyor. 5 milyar dolar hedefinin gerçeğe dönüşmesi hâlinde, şirketin hemen hemen üçte birine sahip olduğu düşünülen Mark Zuckerberg de 30 milyar dolar civarındaki kişisel servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri olacak.

Halka açılma süreci Facebook ile ilgili daha önce gizli tutulan bazı özel bilgilere erişme fırsatı sunuyor. Başvuru dokümanlarına göre Facebook’un aylık 845 milyonluk aktif kullanıcısı bulunuyor, bunların neredeyse yarısı her gün siteye giriş yapıyor ve gün başına 2.7 milyar beğeni ve yorumun yapılmasına katkıda bulunuyor. Başvuru dokümanları şirketin mâli dengesi hakkında da detaylar içeriyor. Şirketin 2009, 2010 ve 2011 yılındaki gelirleri sırasıyla 777 milyon, 1.97 milyan ve 3.71 milyar dolar olarak kaydedildi. 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla 229 milyon ve 606 milyon dolar kâr elde eden şirketin 2011 net kârının da 1 milyar doların üstünde çıktığı belirtiliyor.

Facebook’un esas gelir kaynağının reklamlar olduğu görülüyor. Geçen yılın gelir kalemleri içinde Zynga’da yüzde 12 gibi bir paya sahip. Sonuç olarak, Facebook’un kasasında şu anda 4 milyar ABD doları nakit paranın olduğu belirtiliyor, ki bu sadece sekiz yaşındaki bir şirket için gerçekten büyük bir para. Zuckerberg’ün 2011 yılında 500 bin dolar olan maaşı da Ocak 2013 itibariyle 1 dolara inecek, o da Steve Jobs gibi 1 dolar maaş alan bir CEO olacak. Ancak sorun değil, ne de olsa şirketin yüzde 28.4’ü O’nun elinde bulunuyor olacak.

İlgili – Wall Street Journal
İlgili – SEC

İLGİLİ HABERLER