Teknoloji

Esnek levha kameralar ile yüzeyler görüntü kaydı yapabilir

esnek levha kameralarColumbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, günün birinde görsel bilgi kaydını değiştirebilecek sıra dışı bir görüntü yaklaşımı üzerinde çalışıyor. Bükülebilen ve kıvrılabilen elastik optik devrelere sahip esnek levha kameralar üzerinde çalışan araştırmacılar, bu tarz bir kamera sistemi sayesinde geleneksel kameraların kaydedemeyeceği türden görüntülerin yakalanabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, söz konusu esnek kamerayı gerçeğe dönüştürmek için esnek görüntü sensörlerine ihtiyaç duyulduğunu dile getirseler de, ekip şu an için esnek sensörlere görüntü yakalayabilmek için ihtiyaç duyulan optikleri geliştirmeye mesai harcıyor. Ekip, esnek dedektör dizisiyle görüş açısının dizinin bükülmesine göre değişebileceğini düşünüyor. Sistemdeki temel problem olarak ise kavisli görüş açısının yeterince test edilmemiş olması ve bant kısıtlaması bulunmayan bir görüntünün oluşması öne çıkıyor. Bu da, ekranda daha sonra düzeltilemeyecek çentikli görüntülerin oluşmasına yol açıyor.

Araştırmacılar deforme edilebilen esnek bir lens dizisi hazırlayarak bu problemi ortadan kaldırmaya çalışıyor. Doğru tasarımla esnek elastik dizinin görüntüde çentiklenmeye yol açmayacak bir şekilde yerleştirilmesi mümkün gözüküyor. Ekip, geliştirilen optik devrelerin esnek sensör dizeleriyle birleştirildiğinde tam anlamıyla bir levha kamera üretmeyi mümkün kılabileceğini belirtiyor.

Proje, ABD Donanması’nın araştırma birimi tarafından destekleniyor.

İLGİLİ HABERLER