Manşetler

Eski WikiLeaks ekibinden yeni bir girişim: Openleaks

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İsveç’te yayınlanan Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre WikiLeaks ekibinin eski üyeleri buradaki görevlerinden ayrılarak önümüzdeki hafta içinde Openleaks adı verilen yeni bir web sitesi açıyorlar. Dagens Nyheter bu grubun eski liderleri Julian Assange’i protesto etmek amacıyla böyle bir işe giriştiklerini söylüyor. Bu grubun adı açıklanmayan bir üyesinin ağzından verilenlere göre “Uzun vadeli hedefimiz muhbirleri hem teknoloji hem de politika açısından destekleyecek güçlü ve şeffaf bir platform oluşturmak, bunun yanında benzer projelerin başlaması konusunda diğerlerine cesaret vermek.”

DN’e konuşan kaynak Openleaks ile amaçlarının teknik altyapıyı tamamlamak olacağını belirtirken söz konusu organizasyonun tek bir grup ya da kişi yerine tüm üyeleri tarafından demokratik bir şekilde yönetilmesi konusunda da çaba göstereceklerini de belirtiyor. DN’e konuşan başka bir kaynak ise “Herhangi bir dokümanı doğrudan ve kendi adımızla yayınlamak gibi bir niyetimiz olmadığı için WikiLeaks’in şu anda karşılaştığı türden bir politik baskı yaşamayı beklemiyoruz. Bu yaklaşımla, politikacıların WikiLeaks’in kaynaklarını kullanan gazetelere çok az tepki göstermelerini de çok ilginç buluyoruz.”

Dagens Nyheter’in bu yeni oluşuma arka çıkma çabaları sadece yapılan haberle sınırlı değil. Haberin yapılmasından bir gün sonra aynı gazetede bir makalesi yayınlanan Hans Rosén, Openleaks’in yasalardan korunmak için yollar araması gerektiğini belirtti: “Openleaks kendisini “sağlayıcı” olarak nitelendiriyor, burada “yalın iletim” prensibini tetiklemeye yönelik bir girişim yatıyor.” Bu İsveç, AB ve diğer birçok üyenin yasalarının temelini oluşturmaktadır. ”

Rosén sözlerine “Özetle, e-posta veya internet gibi iletişim servislerinin sağlayıcıları yayılan içerikten dolayı sorumlu tutulmamalılar. Bir kişi taşıdığı paketin içindeki ilaçtan dolayı suçlu tutulamaz. İnternet servis sağlayıcısı da bağlantısını yasadışı dosya paylaşımı için kullanan bir kullanıcı nedeniyle sorumlu tutulamaz.” diyerek devam ediyor.

Bazılarını rahatsız edecek, ancak oldukça ilginç fikirleri birbirine karıştırarak ortaya sunan Hans Rosén sözlerini “Eğer bu süreç işlerse, yalnız bir korsan susmak zorunda kalmayacak. Gücü elinde tutan kızgın kişiler dünya çapındaki bir sürü editör ve onları koruyan yasalarla yüzleşmek zorunda kalacaklar. Bu vizyonda, eski medya yayıncılarının kendilerinin inşa etmeyi başaramadıkları yeni dijital araçlara da erişimi olacak.”

Openleaks.com alan adının ABD’li internet sağlayıcısı 1&1 üzerinden kaydettirilmiş olması ise ilginç olan başka bir ayrıntı.

İlgili – DN

İLGİLİ HABERLER