Teknoloji

Eric Schmidt Mobil Dünya Kongresi’nde ana konuşmacı olarak sahnedeydi – Video

Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi bir çok önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tanıtımı yapılan yeni cihazların ve servislerin dışında Mobil Dünya Kongresi’nin en merakla beklenen etkinliklerinden biri ise Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt’in yapacağı konuşma idi. Schmidt de sahnedeki performansıyla bu beklentiyi boşa çıkartmadı. Schmidt konuşmasında, lafı fazla dolandırmadan, internet sansüsrüne ve dijital eşitsizliğe karşı sert mesajlar verdi.

Mobil sektörünün oyuncularını, yeni bir dijital kast sisteminin oluşmasını engellemek adına harekete geçmeye çağıran Schmidt, sansürsüz bir internetin öneminin de altını çizdi ve özgür bir internet ortamı oluşması durumunda artacak kullanıcı sayısı ile internetin çok daha önemli bir role bürüneceğini ve daha fazla hayat kurtaracağını savundu. Hayat kurtarmaktan bahsederken internetin halihazırdaki arama kurtarma operasyonlarındaki rolünden farklı bir noktanın altını çizen Schmidt, gelişen akıllı telefonların hepsinde basit de olsa bir tıbbi teşhis aracı olması gerektiğini dile getirdi.

Schmidt, internet kullanımının artmasının önemini vurgularken Arap Baharı’nı örnek olarak gösterdi. İnternete erişen insan sayısının artması ile beraber insan hakları ihlallerinin ve baskıcı rejimler altında acı çeken insan sayısının azalacağını iddia etti. Günümüz dünyasında daha az diktatöre yer olduğunu belirten Google Yönetim Kurulu Başkanı, Arap Baharı sayesinde diktatörlere karşı internet üstünden nasıl daha kolay organize olduğunun görüldüğünü ve insanların sesini tüm dünyaya daha kolay duyurduğunu ekledi.

Schmidt’in konuşmasında özel olarak övdüğü grup ise geliştiricilerdi. Schmidt, geliştiricileri ‘insan özgürlüğünün mühendisleri’ olarak tanımladı. Konuşmasında internet düzenlemelerine de değinen Schmidt, interneti katılaştırmanın ve de onu farklı yönetilecek bölümlere ayırmanın yanlış olduğunu vurguladı. SOPA, PIPA ya da ACTA gibi düzenlemelere özel olarak değinmeyen Schmidt, dünyada pek çok ülkenin interneti düzenleme ve kısıtlama çabası içinde olduğunu ama internetin de suya benzedğini, kısıtlamaların etrafını bir şekilde dolaşacağını söyledi.

Video: Eric Schmidt’in MWC 2012 Konuşması

İlgili – HuffingtonPost

İLGİLİ HABERLER