Ulaşım

Eric Schmidt: Sürücüsüz otomobillerin ne zaman hazır olacağını kestirmek zor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

eric schmidtEric Schmidt, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in en açık sözlü üst düzey yöneticileri arasında yer alıyor. Alphabet’in en önemli projelerinden biri olan sürücüsüz otomobillerin yola çıkış tarihi konusunda somut cevap alabilmek isteyenlerin aklına gelen ilk isim olan Schmidt, şirketin hissedar buluşmasında kendisine bu sorunun sorulması üzerine kendisinden beklenmeyeni yaptı ve “yuvarlak” bir cevap verdi.

Katılımcılardan birinin “Sürücüsüz otomobiller gerçeğe dönüşmeye ne kadar yakın?” sorusunu yanıtlayan Schmidt, şu ifadeleri kullandı: “Bunu bilmek çok zor. Şirket içindeki genel kanı bunun birkaç yıl içinde gerçekleşeceği yönünde. Ancak sürecin düzenlemelere ve dünyanın neresinde bulunduğunuza fazlasıyla bağlı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bazı bölgelerde, örneğin fazlasıyla park yerinin bulunduğu alanlarda bu hedefi gerçekleştirmek çok daha kolay.”

Schmidt’in sözlerinde sürpriz olarak nitelenebilecek pek fazla unsur bulunmuyor. Detroit’te, Silikon Vadisi’nde ve otonom sürüş projeleri üzerine çalışılan her yerde mevzuatsal problemlerin sürücüsüz otomobillerin yollara çıkışının önündeki en önemli engel olduğu belirtiliyor.

Ancak “fazla park alanı” vurgusunun kulağa ilginç geldiğini belirtmek gerekiyor. Google’dan Chris Urmson daha önce yaptığı bir açıklamada sürücüsüz otomobiller sayesinde şehirlerdeki park yeri ihtiyacının azalacağını ve boş alanların daha iyi biçimde kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak Schmidt’in en azından başlangıç için park yerinin önemine vurgu yapması, Google’ın çizdiği vizyonu ilk etapta tam anlamıyla hayata geçiremeyebileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER