Ulaşım

Avrupa’ya elektrikli otomobiller için şarj istasyonu ağı kuruluyor

avrupa birliği elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

elektrikli otomobiller sarjElektrikli otomobiller otomotiv sektörünün devlerinin rekabetinin sahasını genişletse de, bazı işbirliklerine de ön ayak oluyor. Otomotiv sektörünün dev şirketleri BMW, Mercedes, Ford ve Volkswagen, Avrupa’ya elektrikli otomobiller için yüksek hızlı şarj istasyonu ağı kurmak için güçlerini birleştiriyor. Bu şarj istasyonlarında 350 kW’a kadar enerji dağıtımı gerçekleştirebilecek. Söz konusu rakam, kurulacak istasyonların Tesla’nın Supercharging adını taşıyan istasyonlarından üç kat daha güçlü olacağı anlamına geliyor. Yapılan açıklamada, bu işbirliğiyle ortaya Avrupa’daki en güçlü şarj istasyonu ağının çıkacağı belirtildi.

Şarj istasyonlarının inşaatı 2017’de başlayacak. Şirketler, yaklaşık 400 civarında şarj istasyonu kurmayı planlıyor. 2020 itibarıyla binlerce yüksek güçlü şarj noktasının oluşması hedefleniyor. Dört şirket, istasyonların kurulumu için oluşturulan ortak girişimde eşit pay sahibi olacak. Ancak yapılan açıklamada, ileride başka şirketlerin de bu ağa katılım göstermeleri konusunda cesaretlendirileceği belirtildi.

Elektrikli otomobiller için kurulan şarj istasyonlarında “standart savaşı” yaşanıyor

Otomotiv sektörünün devlerinin böyle bir güç birliği kurmasının altında ise elektrikli otomobil şarj noktaları için yaşanan “standart savaşı” yatıyor. Kurulacak istasyonlar, pek çok elektrikli otomobil üreticisinin desteklediği “Kombine Şarj Sistemi” (CSS) standardını destekleyecek. Ancak Nissan, Toyota ve Honda gibi önemli üreticiler de CHAdeMO adını taşıyan başka bir standardı kullanıyor. CCS standardını destekleyen istasyonların yaygınlaşması, bu standarda uygun elektrikli araç üreten şirketlere de avantaj sağlama potansiyelini fazlasıyla taşıyor.

İLGİLİ HABERLER