Teknoloji

Edward Snowden gizlice bilgi toplanmasını önlemek için iPhone kılıfı tasarladı

edward snowden

edward snowdenEdward Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) sırlarını bundan yaklaşık üç yıl önce gün yüzüne çıkarmıştı. O günden sonra gizlilik savaşçılarının gözünde bir fenomene dönüşen Snowden, akıllı telefonlar üzerinden yapılan izleme faaliyetlerine yönelik mücadelesini sürdürüyor. Snowden bu mücadelede ne kadar ciddi olduğunu ise MIT Media Lab’de tanıttığı aksesuarla gözler önüne serdi.

NSA köstebeğinin bilgisayar korsanı Andrew “Bunnie” Huang’ın yardımıyla geliştirdiği eklentiyi bir “iPhone kılıfı” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır. Söz konusu aksesuar, iPhone’un iç antenlerine gönderilen elektronik sinyalleri takip altına alıyor.

Harici bir batarya kılıfına benzeyen aksesuarın üzerinde küçük, tek renkli bir ekran bulunuyor. Söz konusu ekran “teftiş motoru” şeklinde adlandırılıyor. Cihazın küçük ucu, iPhone’un SIM yuvası aracılığıyla ulaşılabilen devre levhasına temas ediyor. iPhone’da bulunan iki anten elektrik sinyalleri yayıyor ve GPS ile Bluetooth’un da dahil olduğu telsizler tarafından kullanılıyor.

Cihazın küçük ucu telsizin elektronik sinyallerini okuyor. Böylelikle telefonun yapmaması gereken bir zamanda bir sinyal transferine başlaması durumunda kullanıcı uyarılıyor. Kullanıcılar mesajla olduğu gibi sesli bir alarmla da durumdan haberdar edilebiliyor. Bu kılıfla gazetecilerin tehlikeli topraklarda görev yaparken konumlarını devlet destekli güçlerden saklaması amaçlanıyor. iPhone’un telsiz sinyalleri devredışı bırakılsa bile, kullanıcılar cihazla ses ve görüntü kaydı gerçekleştirebiliyor.

Edward Snowden prototipi 2017’de hazır hâle getirmeyi amaçlıyor

Ancak şu an için ortada bir tasarımdan fazlasının olmadığını unutmamak gerekiyor. Snowden ve Huang, kılıfın prototipini 2017’de hazır hâle getirmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER