Manşetler

Editörden: Apple 4 Ekimde neyi (veya neleri) tanıtacak?

Aylardır süren dedikoduların sonucunda Apple geçtiğimiz haftaiçinde ABD’deki basın mensuplarına ve blog yazarlarına davetiyeleri gönderdi. 4 Ekim Salı günü düzenlenecek toplantıda Apple’ın “iPhone’u konuşması” bekleniyor. Pekiyi, bu basın toplantısında bizleri ne gibi bir yenilik veya yenilikler bekliyor? Dile getirilen ihtimâl sayısı bir hayli fazla, Apple ise bu sefer dedikodu sızdırmamakta bir hayli başarılı oldu, özellikle geçen yıl barda unutulan ve Gizmodo’nun fotoğraflarını yayınladığı iPhone 4 prototipinden sonra…

2011’in başında iPhone ile ilgili iki önemli olay meydana geldi. İlk olarak ocak ayı ortalarında CDMA tabanlı mobil şebekelerde çalışabilecek iPhone 4 modeli tanıtıldı. GSM tabanlı iPhone 4’e göre farklı bir anten tasarımına sahip olan ve bunu metal şeridinde farklı yerlerde oluşturulmuş boşluklarla gösteren cihaz özellikle ABD’de faaliyet gösteren Verizon Wireless için geliştirilmişti. Şubat ayında piyasaya çıkan bu cihazın ardından nisan ayı sonlarında da geçen yıl siyah renkli iPhone 4 ile birlikte tanıtılan, ancak üretimde karşılaşılan problemler nedeniyle bir türlü piyasaya sürülemeyen beyaz renkli iPhone 4 piyasaya sunuldu. Bu iki farklı iPhone 4 versiyonunun piyasaya sürülmesiyle birlikte Apple’ın üç yıldır uyguladığı takvim şaştı. Bundan önce üç yıl boyunca haziran ayında düzenlenen WWDC etkinliklerinde yeni iPhone modelleriyle tanışmıştık. Başlangıçta beklenti yine aynı şekildeydi, ancak yukarıda belirttiğimiz olaylar nedeniyle Apple’ın bu yılki WWDC’yi pas geçeceği beklentisi oluştu. Nitekim bu beklentiler de doğru çıktı.

Bu stratejide pazarlama endişelerinin önemli bir rolü olduğu gerçeği yadsınamaz. Daha birkaç ay önce piyasaya çıkmış iPhone 4 modellerini daha yeni satın aldıktan sonra yeni bir iPhone modelinin çıkışını görmek o müşteriler üstünde negatif etki yaratabilirdi. Sonuç olarak onlara biraz zaman tanımak gerekirdi. Bundan dolayı gelecek nesil iPhone’un çıkışı içinde bulunduğumuz sonbahar aylarına, geniş bir zaman penceresine atıldı. Dedikodular eylül ayı üzerinde yoğunlaşıyordu, ancak ağustosun gelmesiyle birlikte ekim dedikoduları da artmaya başladı. Nihayet Apple geçen hafta içinde davetiyeleri gönderdi ve gelecek nesil iPhone ile ilgili takvimi büyük oranda kesinleştirdi.

4 Ekim Salı günü Apple’ın Cupertino’daki kampüsünde gerçekleşecek olan basın toplantısında yeni CEO Tim Cook’un neyi veya neleri tanıtabileceğine bakalım:

  1. iPhone 5: Mevcut iPhone 4’e göre radikal tasarım değişikliklerine sahip olduğu iddia edilen bu cihazın önümüzdeki salı günü kendini göstermesi bekleniyor. Daha büyük bir ekran, kıvrık kenar ve köşeler, MacBook Air gibi giderek sivrilen bir profil beklenen iPhone 5’in başlıca teknik özellikleri olarak sıralanıyor. İç tarafa baktığımızda da bu cihazın 8 megapiksel kamera ve iPad 2’de de yer alan çift çekirdekli işlemci taşıyacağı tahmin ediliyor.
  2. iPhone 4S:iPhone yüksek fiyatıyla biliniyor. Cihazın Türkiye’deki satış fyatı bile 1800 TL gibi yüksek bir fiyattan başlıyor. Her ne kadar bu kadar yüksek fiyata rağmen iPhone 4’ü birçok kişinin elinde görüyor olsak da, iPhone’un pazarın geride kalan büyük bölümüyle buluşmadığı, ulaşmakta zorlandığı bir gerçek. İşte Apple’ın bu kitleyi de çekmek adına biraz daha düşük fiyatlı bir iPhone modeli tanıtacağı söyleniyor.iPhone 4S olarak anılan bu cihaz ne yeni ne de eski olacak. Tasarım açısından mevcut iPhone 4’ten farklı olmayacak. Ancak içe bakıldığında çift çekirdekli A5 işlemci gibi bazı güncellemeleri içerecek.
  3. 8 GB kapasiteli iPhone 4: Geçen yılki 8 GB’lık iPhone 3GS örneğinin bu yıl da tekrarlanacağı, daha düşük fiyata sahip bir iPhone 4 modelinin yeni iPhone modeliyle tanıtabileceği söyleniyor. Bu model sadece bellek kapasitesi açısından farklılık gösterecek, diğer özellikleri mevcut iPhone 4 ile aynı olacak.

Üç farklı cihazın tanıtılma beklentisi söz konusu. Ancak bununla birlikte çeşitli ihtimâllerin de üzerinde duruluyor:

  1. Yalnız iPhone 5 tanıtılır
    2011 model iPhone yepyeni bir iPhone 5 olabilir. Apple’ın önümüzdeki salı günü sadece bu modeli tanıtma ihtimâlinin kuvvetli olduğu belirtiliyor. Bu durumda Apple’ın iPhone için belirlediği geleneksel takvim de 2011 yılıyla birlikte bozulmuş olacaktır.Bununla birlikte geçen yıla benzer şekilde 8 GB kapasiteli iPhone 4’ün varlığı da ilân edilir. Böylelikle pazarda hem yeni tasarımıyla iPhone 5 hem de iPhone 4 yer almaya devam eder. Tıpkı iPhone 4 ve iPhone 3GS’in bir yıldan bu yana aynı anda piyasada satıldığı gibi.
  2. Yalnız iPhone 4S tanıtılır
    Yılın ilk yarısında yeni iPhone 4 versiyonları piyasaya süren Apple, ikinci yarısını da daha mütevazi güncellemelere, aynı tasarıma sahip bir iPhone modeliyle, nam-ı diğer iPhone 4S ile geçiştirebilir. Bu durumda Apple’ın 2012 yılında normal takvimine dönmesi ve 2012 model iPhone’u geçen yıllarda olduğu gibi haziran ayında tanıtması ihtimâli de kuvvetini korumuş olacaktır. Bu durumda iPhone 4S için nitelendirilen “daha mâkul fiyatlı” sıfatı da boş çıkabilir. Çünkü bu durumda iPhone 4S mevcut fiyat aralığında konumlandırılmaya devam edecektir.Bu durumda bile 8 GB’lık iPhone 4’ün piyasaya sürülmesi ve pazarın çeşitlendirilmesi ihtimâli mevcudiyetini koruyor.
  3. Hem iPhone 5 hem de iPhone 4S tanıtılır
    Apple’ın her iki cihazı da birlikte tanıtma ihtimâli bulunuyor. Bu durumda iPhone 5, mevcut iPhone 4’ün fiyat aralığında fiyatlandırılırken, iPhone 4S daha aşağıda bir fiyat aralığında fiyatlandırılabilir. Böylelikle iPhone’un gelişmekte olan pazarlara penetrasyonu arttırılabilir veya daha düşük bütçeli kullanıcı kitlesiyle de buluşması sağlanabilir. Bu durum geliştiricilerin uygulamalarını daha geniş kitleyle buluşturmasına da ön ayak olacaktır.

Bu üç ihtimâlin hangisinin gerçekleşeceğini önümüzdeki salı akşamı görmüş olacağız. Biz de salı akşamı günü bu basın toplantısını takip edip gelişmeleri anında, hızlı bir şekilde paylaşacağız. O zamana kadar beklentilerinizi aşağıdaki yorum alanı aracılığıyla bizlerle paylaşabilir ya da anketimize katılarak belirtebilirsiniz.


İLGİLİ HABERLER