Teknoloji

Dünyanın 28 nm tabanlı ilk grafik işlemcisini barındıran AMD Radeon HD 7970 çıkış yapıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

AMD en yeni video grafik kartını CES 2012’de görücüye çıkardı. Dünyanın 28 nm prosesiyle geliştirilen ilk GPU’sunu ve GCN (Graphics Core Next) mimarisini barındıran AMD Radeon HD 7970‘te 3 GB’lık DDR5 video bellek, iki adet DVI çıkışı, iki adet Mini-DisplayPort ve bir adet de HDMI portu yer alıyor. Radeon HD 7970 yüksek oyun performansı isteyenler için dört kartlı CrossFireX kurulumu şeklinde kullanılabiliyor.

AMD Eyefinity sayesinde tek bir karta belirli bir sayıda monitör bağlamak mümkün. GCN mimarisi basit bir anlatımla grafik işlemcinin genel bilgisayar işlemlerinde kullanılmasını sağlıyor. 32 işlem birimi ya da 2048 akı işlemcisi normalde CPU’ların üstlemesi beklenen görevleri üstlenebiliyor. DirectX 11 tesellasyonu da geliştirilmiş, büyük arkaplan yapısı dosyaları sadece küçük bir gecikmeyle yönetilebiliyor. Otomatik hız aşırtma yöntemi sayesinde yüzde 30 oranında bir hız artışı da sağlamak mümkün. AMD, yeni GCN sistemi sayesinde bekleme durumundaki güç tüketiminin düşürüldüğünü belirtiyor.

Sonuç olarak AMD Radeon HD 7970 daha hızlı ve daha verimli bir grafik kartı olma niteliğini taşıyor. Üstelik bunu yaparken güç tüketimi veya ısı yayılımı konusunda da daha düşük değerlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. AMD Radeon HD 7970 barındıran modelleri bugünden itibaren etrafta görmeye başlarız.

İlgili – AMD

İLGİLİ HABERLER